Szukaj

Spożywanie kwasu foliowego w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka

Podziel się
Komentarze0

U kobiet, które regularnie zażywały suplementy diety zawierające duże ilości kwasu foliowego w czasie ciąży, ryzyko wystąpienia autyzmu u dzieci zmniejszyło się niemalże o połowę!



Warto jednak zaznaczyć, że rozpoczęcie zażywania kwasu foliowego dopiero w zaawansowanej ciąży nie wywołało takiego efektu, dlatego ważnym jest, by suplement ten zażywać jak najwcześniej. Takie oto informacje powstałe na podstawie badań przeprowadzonych przez ABC Study and Norwegian Mother and Child Cohort Study, zostały opublikowane w „Journal of the The American Association” (JAMA).

Regularnie spożywanie kwasu foliowego od mniej więcej czterech tygodni przed zapłodnieniem do ósmego tygodnia ciąży sprawiło, iż ryzyko na urodzenie dziecka z chorobą autystyczną (mowa tu o klasycznym  autyzmie) zmalały aż o 40%. Spożywanie kwasu  foliowego od mniej więcej połowy ciąży (ok. 22 tygodnia)  nie przyniosło żadnych widocznych efektów

Wyniki badań dotyczą jedynie przypadków, w których ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka było stosunkowo niskie. 

Jedzenie oraz inne suplementy diety nie zmniejszają ryzyka

Naukowcy nie znaleźli zależności pomiędzy występowaniem autyzmu u dzieci, a spożywaniem innych suplementów diety w czasie ciąży. Nie odnotowali także takowej w związku ze spożywaniem produktów spożywczych bogatych w kwas foliowy.

- Wyniki naszych badań pokazują, że jedynie kwas foliowy ma jakikolwiek wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia autyzmu u dzieci; nie produkty spożywcze bądź inne suplementy diety. Wykazały także, iż istotny jest czas, w którym ów kwas zaczniemy przyjmować - powiedział przewodzący badaniu Dr Pål Surén , będący naukowcem w Norweskim Instytucie Zdrowia Publicznego.

Otwarcie drogi do przyszłych, bardziej szczegółowych badań

Wyniki badania pokazują, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem kwasu foliowego w formie suplementu diety przez matki, a obniżaniem ryzyka wystąpienia autyzmu u dzieci.

- Badanie nie dowodzi, iż spożywanie kwasu foliowego zapobiegnie wystąpieniu autyzmu. Jednakże udało nam się odkryć, że ma on pewien wpływ na działanie pewnych mechanizmów. Stwierdzono także, iż kwas foliowy redukuje ryzyko wystąpienia innych zaburzeń mózgowych u dzieci - dodał Suren. 

Komentarze do: Spożywanie kwasu foliowego w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia autyzmu u dziecka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz