Wapń w ciąży – aby zdrowo rosła nie tylko mama, ale i dziecko
W ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek szczególnie gwałtownie wzrasta. Rozwijający się maluch potrzebuje wapnia głównie do rozwoju kości i zawiązków zębów. Każda mama powinna więc zadbać aby w jej diecie znalazła się odpowiednia jego ilość.
Jeśli przyszła mama będzie spożywać zbyt mało wapnia, skutki odczuje zarówno ona jak i dziecko. Pojawią się bóle głowy, skurcze mięśni, próchnica. Dlatego tak istotne jest uzupełnianie jego braków. Dla dziecka jest on szczególnie ważny, ponieważ jest niezbędny przede wszystkim do prawidłowego rozwoju kości i zębów dziecka (które zaczynają tworzyć się się już od 4. tygodnia życia płodowego), a także mięśni, serca i układu nerwowego.
Bezcenny pierwiastek
Natura potrafi sobie poradzić w każdej sytuacji, tak więc mały człowiek rozwijający się w brzuchu mamy, może sobie przez pewien czas poradzić sam, jeżeli mam spożywać będzie zbyt mało wapnia. Dziecko będzie po prostu zaspokajać swoje potrzeby kosztem organizmu kobiety, z którego czerpać będzie wapń. Zostanie on wypłukany z kości mamy i przetransportowany do organizmu dziecka. Dlatego też kobiety w ciąży często odczuwają ogólne osłabienie, uciążliwe skurcze mięśni stóp i łydek oraz bóle głowy. Powoli rozwijać może się również próchnica. Ważne jest więc regularne dostarczanie wapnia do organizmu w tym czasie, aby nie narażać się na odwapnienie kości, które łatwiej mogą się łamać. Problemy mogą nie wystąpić od razu, ale ryzyko wystąpienia osteoporozy w przyszłości z pewnością wzrośnie.
Gdy wapnia jest za mało
Gdy mimo wszystko przyszła mama będzie spożywać zbyt mało wapnia, ucierpi na tym jej dziecko, które urodzi się słabsze od swoich rówieśników. Wystąpić mogą u niego krzywica, która w dalszym czasie grozić może zaburzeniami wzrostu i deformacją kości, a także różnego rodzaju wady wrodzone. Ponadto opóźni się proces ząbkowania, co więcej, w kolejnych latach młody człowiek może być narażony na częste wizyty u dentysty. Stan zębów zależy w dużej mierze właśnie od właściwej diety mamy w ciąży i podczas karmienia piersią.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Rola wapnia dla zdrowia mamy
Wapń jest niezwykle cennym pierwiastkiem nie tylko dla prawidłowego rozwoju dziecka, ale i dla zdrowia przyszłej mamy. W wyniku przeprowadzonych badań okazało się, że wapń obniża ciśnienie krwi, a poza tym znacznie zmniejsza ryzyko zdiagnozowania groźnego dla życia zatrucia ciążowego (tzw. rzucawki). Nie na tym kończą się zalety wapnia, który reguluje również krzepliwość krwi, a więc ogranicza pojawianie się krwawień podczas ciąży. Może zdarzyć się tak, że mama będzie musiała dostarczać do swojego organizmu wapń w postaci tabletek, odbywa się to jednak tylko i wyłącznie pod nadzorem lekarza, który określi ich ilość. Jest to tak ważne, ponieważ przyjmowanie wapnia, może się wiązać z zachodzeniem pewnych zmian. Stosując większe dawki wapnia możemy bowiem doprowadzić do, np. obniżenia poziomu wchłaniania żelaza, cynku i magnezu, a przecież również one są potrzebne zarówno kobiecie jak i dziecku.
Skąd czerpać wapń?
Najbogatszym źródłem wapnia są mleko i jego pochodne. Szklanka mleka równoważna jest z 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek w ciąży, co więcej wapń przyjmowany w takiej formie jest bardzo łatwo przyswajalny. Jeżeli mama nie jest największa miłośniczką mleka, bez problemów może je zastąpić chociażby jogurtem naturalnym, kefirem czy maślanką. Nie tylko są tak samo zdrowe, ale również zawierają inne pożyteczne dla wzmocnienia odporności, probiotyki. Poza tym warto sięgać również po twarogi czy sery. Inne wartościowe źródła wapnia to warzywa ciemnozielone, figi, orzechy i soja. Ta ostatnia jest jednak produktem, do którego należy podchodzić ostrożnie. Jeżeli spożywać będziemy zbyt duże ilości soi, w której znajduje się duża ilość hormonów roślinnych - fitoestrogenów możemy zaszkodzić dziecku.
Zapotrzebowanie wzrasta
Zaleca się, aby dorosła kobieta, która nie jest w ciąży spożywała dziennie ok. 900 mg wapnia. Gdy jednak spodziewa się dziecka oraz gdy karmi je piersią, zapotrzebowanie to wzrasta do 1200 mg dziennie. Pamiętać należy o tym, że w momencie gdy organizm funkcjonuje prawidłowo to w jelicie wchłonięte zostanie 30–40 proc. wapnia co jest wartością odpowiednią. Aby jednak ten proces mógł zajść potrzebna jest witamina D, która warunku odpowiednie wchłanianie wapnia. Witaminę D można dostarczać chociażby dzięki spacerom na świeżym powietrzu, ponieważ organizm jest w stanie wyprodukować ją dzięki wpływowi promieniowania UV.
Jednakowoż przebywanie bezpośrednio i przez dłuższy czas na słońcu nie jest zalecane kobietom w ciąży. Wyjściem z sytuacji jest więc wzbogacenie swojego jadłospisu o produkty bogate w witaminę D. Znaleźć możemy ją chociażby w: tłustych rybach morskich (np. makrela, sardynka), żółtkach jaj, mięsach (przede wszystkim wątroby), mlekach i jego przetworach. Nie zapominajmy również o tym, że prawidłowe przyswajanie, ale również przetwarzanie wapnia może być wspomagane dzięki aktywności fizycznej.
Oczywiste jest, że podczas ciąży nadmierny wysiłek jest jak najbardziej zakazany. Ciężkie ćwiczenia można jednak z łatwością zastąpić czy ty spacerami czy delikatną gimnastyka jak joga czy pływanie. Zadbamy tym samym o swoje zdrowie, ale również i atrakcyjność fizyczną.
Autor: Marta Płaza
Komentarze do: Wapń w ciąży – aby zdrowo rosła nie tylko mama, ale i dziecko