Zaparcia w ciąży
Zaparcia w ciąży to bardzo powszechny problem. Wynika on z m.in. ze zmienionej gospodarki hormonalnej, która ma bezpośredni wpływ na zwolnienie perystaltyki jelit. Wraz z upływem czasu dochodzi kolejny czynnik - powiększająca się macica, która uciska na jelita powodując gorsze przemieszczanie się treści pokarmowej. Jak wiadomo, przyszłe mamy mają ograniczoną możliwość korzystania z farmaceutyków.
Dotyczy to szczególnie leków przeczyszczających, które działają objawowo i nie są wskazane w ciąży. Dlatego zalecenia lekarzy dotyczą głównie wprowadzania diety bogatej w błonnik, spożywanie dużej ilości płynów i wzmożenie aktywności fizycznej. Takie zalecenia mogą być jednak trudne do realizacji, np. z powodu odmiennego apetytu ciężarnej oraz zmniejszonej aktywności fizycznej wynikającej z zaleceń lekarskich.
Jak dowodzą badania kliniczne, skutecznym sposobem na zaparcia w ciąży i alternatywą dla przyszłych mam jest Błonnik GNN (glukomannan) zawarty w preparacie DICOMAN. W naturalny sposób przywraca on równowagę fizjologiczną wypróżnień. Dodatkowo, dzięki zwiększaniu objętości aż o 200 razy, wypełnia żołądek zmniejszając uczucie głodu i - co za tym idzie - pozwala na kontrolę masy ciała w ciąży.
BADANIE - opis 1
Zobacz również:
W badaniu wzielo udział 50 kobiet w ciąży. Leczenie trwało średnio 87 dni i polegało na stosowaniu preparatu zawierającego glukomannan (1,45 g) i laktulozę (4,2 g) w saszetkach. Początkowa dawka - 2 razy na dobę, przed trzema głównymi posiłkami. Jeśli wynik leczenia uznano za zadowalający, dawkę redukowano do 1 saszetki bądź leczenie odstawiano. Po 2 tygodniach leczenia 6/50 kobiet zwiększyło dawkę do 3 lub 4 saszetek na dobę, 15/50 zaś zmniejszyło do 1 szaszetki.
Liczba wypróżnień zwiększyła się z 2,9/tydzień do 5,8/tydzień. Łączna liczba objawów towarzyszących została zredukowana ze 144 zgłaszanych przez 32/50 kobiet w tygodniu przed leczeniem do 42, zgłaszanych przez 12/50 kobiet przy zakończeniu leczenia.
Przyrost masy ciała w żadnym przypadku nie przekroczył 20% wagi zarejestrowanej na początku ciąży.
Parametry biochemiczne pozostawały na odpowiednich poziomach, a nawet w sytuacjach gdy początkowo przekraczały normy, tak jak w przypadku poziomu cholesterolu i glukozy, przy końcu leczenia wykazywały korzystny trend w kierunku wartości prawidłowych.
Wniosek
Wyniki badania wykazują jednoznacznie bardzo korzystny efekt połączenia glukomannanu
i laktulozy w redukcji zaparć u kobiet ciężarnych i objawów im towarzyszących, redukcji apetytu i tym samym kontroli masy ciała, a także dobrą tolerancję preparatu.
1 Badanie kliniczne zastosowania połączenia glukomannanu i laktulozy w zaparciach ciężarnych, P.Signorelli, P.Croce i A.Dede, Minerva Ginekologica 1996;48:577-82
Komentarze do: Zaparcia w ciąży (3)
otręby
1Otręby jem od czasów diety Dukana. Trochę poczytałam o ich właściwościach i postanowiłam je zostawić w swojej diecie. Teraz jestem w ciąży i żadnego problemu z zaparciami nie mam.... pokaż całość
otręby
1A ja jak byłam w ciąży to koleżanka poleciła mi otręby. Bardzo mi pomogły na zaparcia. A poza tym mój synek domagał się otrębów więc wyjścia nie miałam ;P... pokaż całość
siemie lniane
1jak byłam w ciąży to lekarz na zaparcia kazał pić siemie lniane - polecam, działa :-)... pokaż całość