Jednym z aspektów otyłości jest jej znaczenie przed i w trakcie ciąży u kobiet otyłych i z nadwagą. Okazuje się, że ich potomstwo ma tendencję do większej wagi urodzeniowej i większej ilości tkanki tłuszczowej, a także przychodzi na świat z większym ryzykiem otyłości i chorób przewlekłych w późniejszym życiu.
Mechanizmy oraz czynniki odżywiania, które mogą wpływać na otyłość przed i w trakcie życia płodowego pozostają niejasne.
Publikacja zamieszczona w Annals of Nutrition and Metabolism identyfikuje kluczowe czynniki prowadzące do otyłości.
Prenatalne faktory obejmują dietę kobiety, przybieranie na wadze i metaboliczne zaburzenia w trakcie ciąży. Dieta po porodzie oraz praktyki karmienia, tak samo jak i aktywność fizyczna i rodzinny styl życia również determinują długoterminowe zagrożenia dla zdrowia.
Większość klinicznych badań przestudiowała informacje tylko na temat diety kobiet przed i w trakcie ciąży. Łączna analiza danych z badań nad kobietami ciężarnymi i niemowlętami, w tym analiza diety dla obu tych grup, będzie wielkim krokiem naprzód, piszą autorzy.
Zobacz również:
Podkreślają, że jest to wielkie wyzwanie, ponieważ każde badanie różni się pod kątem jakości danych zebranych na temat diety.
Prof. Michael Symonds z University of Nottingham dodaje: jeżeli chodzi o przybieranie na wadze w czasie ciąży, pomiar ten powinien być uzupełniony danymi na temat składu ciała i odpowiedzi endokrynnej i metabolicznej u kobiety i jej potomstwa.
Lepsze poznanie tych czynników i mechanizmów może skutkować bardziej ukierunkowanymi poradami żywieniowymi dla kobiet, zwłaszcza otyłych, w celu poprawy stanu zdrowia i odżywiania, przed, w trakcie lub po ciąży.
Niezwykle ważne jest bowiem zapobieganie nadmiernemu gromadzeniu tkanki tłuszczowej zarówno zarówno u kobiety, jak i u niemowlęcia w przyszłości, konkluduje uczony.
Publikacja podsumowuje wnioski z warsztatów zorganizowanych przez International Life Sciences Institute (ILSI) Europe w październiku 2011 roku.
Komentarze do: Zapobieganie przeniesieniu otyłości w czasie ciąży