Zgaga w ciąży
W czasie ciąży występuje dużo dolegliwości żołądkowy- jelitowych. Jedną z nich jest zgaga, czyli uczucie pieczenia w przełyku. Powstaje ona wtedy, gdy kwaśny sok żołądkowy cofa się do przełyku i podrażnia jego ściany. Jest to bardzo uciążliwa dolegliwośc dotykająca wiele kobiet w ciąży. Można jednak jej zaradzić. Jak ? Odpowie ci na to poniższy artykuł.
Dlaczego w ciąży występuje zgaga?
W czasie ciąży progesteron zmniejsza napięcie mięśni gładkich otaczających wypust żołądka a także osłabia mięśnie przełyku. Rosnąca macica natomiast zwiększa ciśnienie krwi w jamie brzusznej i bezpośrednio uciska na żołądek. Rosnący płód powoduje cofanie się soku żołądkowego i powstanie zgagi u kobiety w ciąży. Ta nieprzyjemna dolegliwość może bardziej dokuczać w czasie kiedy brzuch staję się co raz większy i stanowi duże obciążenie dla organizmu.
Kiedy zgada jest bardziej uciążliwa?
- W czasie gdy powiększa się brzuch przyszłej mamy, co powoduje usiekanie żołądka,
- Spożywanie niewłaściwych pokarmów,
- Jedzenie zbyt obfitych posiłków,
- Nieprawidłowa pozycja podczas leżenia,
- Jedzenie przed snem,
- Palenie papierosów,
- Picie alkoholu,
- Spożywanie w dużych ilościach kofeiny,
- Używanie ostrych przypraw
Co zrobić żeby pozbyć się zgagi albo zneutralizować jej działanie?
Przede wszystkim pokarmy, które są spożywane przez przyszłą mamę powinny być w małych porcjach i zjadane w niewielkich odstępach czasowych. Dania jakie są spożywane przez kobie nie powinny być tłuste ani syte. Przyszła mama powinna unikać także ostrych przypraw, które powodują powstanie tej dolegliwości. Nie wskazane są również słodycze, które obciążają żołądek.
Zobacz również:
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Kiedy można zacząć ćwiczyć po porodzie ?
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Ciężarna kobieta, której dolega zgaga powinna zrezygnować z cebuli, kwaśnych soków, warzyw i owoców. Napoje gazowane podrażniają przełyk i wzmagają wydzielanie kwasów żołądkowych tak samo jak picie mięty i napojów z kofeiną. W czasie spożywania posiłków kobieta powinna siedzieć prosto, tak aby nie naciskała na żołądek. Ostatni posiłek spożywany musi być na 3 godziny przed snem, gdyż pozwoli to przetrawić wszelki pokarm i nie spowoduje powstania zgagi.
Po zjedzeniu jakiegokolwiek posiłku kobieta nie powinna się forsować. Czynności jakie robi przyszła mama z pełnym żołądkiem także prowadzą do refluksu. Kiedy ciąża jest zaawansowana unikajmy wszelkiego rodzaju schylania się, opuszczania głowy na wysokość żołądka, nagłego wstawania itp.
Ważna dla ciężarnej kobiety, która mam zgagę jest pozycja spania. Powinna ona spać z lekko uniesionym materacem na wysokości głowy i tułowia. Pozwoli to na nie powracanie do przełyku jeszcze nie stawionego pokarmu. Unikajmy w czasie zgagi leżenia na wznak gdyż spotęguje to dolegliwość.
Co pomoże w załagodzeniu zgagi?
Najlepszym sposobem będzie picie siemia lnianego, gdyż załagodzi to piekący ból. Profilaktycznie można po każdym posiłku wypić szklankę tego roztworu. Dobrym sposobem będzie również picie ciepłego mleka oraz wszelkich jego przetworów np. jogurtu, kefiru, maślanki. Przyszła mam może uchronić się przed zgagą jedząc migdały. Będą one dobrą przekąską zastępującą słodycze a przy okazji dobrze działają na system trawienny.
Kiedy wszystkie sposoby zawiodą i piekący ból w przełyku nie minie. Na dodatek będzie jemu towarzyszyć gorączka, zaparcia lub wymioty skonsultuj się z lekarzem. Nie zażywaj nic bez konsultacji twojego lekarza prowadzącego gdyż wszelkiego rodzaju leki mogą się okazać szkodliwe dla twojego dziecka.
Komentarze do: Zgaga w ciąży