Dieta i odżywianie
Dieta TLC na obniżenie cholesterolu – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Dieta TLC dedykowana jest osobom, które chcą zadbać o swój układ sercowo-naczyniowy. Stanowi kompleksowy program zdrowotny, obejmujący nie tylko zmianę jadłospi...czytaj dalej
7 zdrowotnych supermocy granatu
Granat to idealny przykład pokarmu, który był stosowany w celach leczniczych od tysięcy lat, a dzisiejsza nauka potwierdziła jego dobroczynne działanie. Owoc te...czytaj dalej
Dieta IF (Intermittent Fasting) – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Dieta IF (Intermittent Fasting) to z założenia dieta redukcyjna, pozwalająca pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej. Spodoba się szczególnie osobom zapracowanym,...czytaj dalej
Melon – charakterystyka, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Melon to słodki i aromatyczny owoc, po który chętnie sięgamy latem. Jest przekąską nie tylko smaczną, ale również bogatą w wartości odżywcze i świetnie nawadnia...czytaj dalej
Dieta wolumetryczna (objętościowa) – zasady, produkty zalecane i zakazane, korzyści i przeciwwskazania
Dieta wolumetryczna została stworzona z myślą o osobach, które nie mogą wytrwać na innych dietach z powodu ograniczonych wielkości posiłków. Plan żywieniowy opr...czytaj dalej
Żelatyna spożywcza - opis, skład, właściwości zdrowotne
Żelatyna to niezastąpiony składnik potraw znajdujący się w prawie każdej kuchni. To właśnie dzięki niej nasza galaretka lub sernik na zimno jest zbity i pulchny...czytaj dalej
Masło migdałowe – właściwości odżywcze, zalety stosowania, przepis
Masło migdałowe jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych smarowideł - masła i margaryny. Jeśli nie zawiera żadnych dodatków oraz w 100% składa się z migdałów,...czytaj dalej
Jagody inkaskie – charakterystyka i właściwości zdrowotne
Zdrowie to jedna z najcenniejszych wartości w życiu, trzeba zatem o nie szczególnie dbać. Warto jeść produkty, które posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych,...czytaj dalej
Fodmap - dieta dla zmagających się z zespołem jelita wrażliwego; zasady i wskazania
Dieta FODMAP (ang. Low-FODMAP) jest przykładem diety paleo, która opiera się na nawykach żywieniowych ludzi żyjących w okresie paleolitu. Wyklucza ona spożywani...czytaj dalej
Rzodkiewka – właściwości zdrowotne, zastosowanie i uprawa
Rzodkiewka to warzywo, którym warto zainteresować się szczególnie na wiosnę. Jest ją łatwo wyhodować we własnym ogródku czy na balkonie lub po prostu kupić w sk...czytaj dalej
Przyprawa chili – właściwości i zastosowanie
Papryka chili to popularne i często spożywane warzywo. Od brokułu, brukselki czy szpinaku różni się nie tylko kolorem i smakiem, ale przede wszystkim ostrością...czytaj dalej
Czosnek niedźwiedzi – właściwości odżywcze i zastosowanie
Czosnek smakuje większości i dodaje się go do wielu dań, ale niestety ma pewną wadę - zapach. Fakt, że mniej intensywny niż cebula, jakkolwiek i tak dość trwały...czytaj dalej
Ziele angielskie - właściwości i zastosowanie
Warto żyć ze smakiem, dosłownie i w przenośni. W kuchni bardzo łatwo możemy to osiągnąć, dodając do potraw różne przyprawy. Te drugie występują w postaci owoców...czytaj dalej
Suszone owoce – zalety i wady spożywania
Suszone owoce od stuleci znane były jako podstawa diety środziemnomorskiej. Dziś ich produkcja rozpowszechniona jest na całym świecie. W Polsce do tych najbardz...czytaj dalej
Tofu – właściwości zdrowotne i zastosowanie. Przepis na domowe tofu i sernik
Pomysły wegan na ciekawe dania zyskują coraz większa popularność nawet wśród tych, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez mięsa. Potrawy z użyciem produktów nie...czytaj dalej
Tempeh - właściwości i zastosowanie
Polacy coraz częściej i chętniej szukają inspiracji kulinarnych w kuchni włoskiej, francuskiej, meksykańskiej i hiszpańskiej. Tradycyjne, polskie dania zazwycza...czytaj dalej
Lubczyk ogrodowy - właściwości i zastosowanie
Rośliny z gatunku selerowatych są jednymi z najzdrowszych i niezbędnych produktów w diecie każdego człowieka. Kiedy myślimy o odżywianiu, powinniśmy nie tylko p...czytaj dalej
Kiwi – właściwości, korzyści dla zdrowia
Do grona egzotycznych owoców, które przyjęły się w naszym kraju, należy kiwi. Dostępny przez cały rok niemal we wszystkich polskich sklepach, owalny owłosiony o...czytaj dalej
Slow food – czym jest, korzyści dla zdrowia
Żyjemy w czasach, kiedy funkcjonowanie społeczeństwa nabiera niesamowitego tempa. Wpływa to oczywiście na codzienność każdego z nas i zmusza do dostosowania wsz...czytaj dalej
Liść laurowy - właściwości i zastosowanie
Przyprawy są składnikami dań stosowanymi w niewielkich ilościach w celu wzbogacenia walorów smakowych, zapachowych, a także wizualnych. Niektóre z nich mają bar...czytaj dalej