Dieta i odżywianie
- Rola tłuszczy jako składników pokarmowych
- Co to jest dieta zakwaszająca?
- Sekret dobrego starzenia się leży na talerzu
- Dieta OXY – nowa dieta białkowa
- Lody elementem kobiecej diety
- Woda mineralna – rodzaje, skład, wpływ na zdrowie
- Czy możemy się uzależnić od cukru?
- Szparagi – charakterystyka i korzyści dla zdrowia
Produkty, które hamują apetyt
Przejście na dietę nie musi oznaczać wyrzeczenia się potraw, które uwielbiamy, ani tym bardziej głodówki. Istnieją produkty, które same w sobie zahamują nasz ap...czytaj dalej
Soczewica czerwona – właściwości i wartości odżywcze
Soczewica to roślina jednoroczna, strączkowa, podobnie jak groch, fasola czy bób. Jest jednak od tych ostatnich dużo mniej popularna, przynajmniej na gruncie po...czytaj dalej
Dieta przyspieszająca metabolizm
Każdy z nas zna osobę, która ciągle je, nie zwracając uwagi na kalorie czy wartość odżywczą pokarmów, a mimo to jest chuda jak patyk i wcale nie tyje. Co takieg...czytaj dalej
Żółta herbata – właściwości i wartości zdrowotne
Według legendy żółta herbata znana była już za czasów panowania chińskiej dynastii Qing. Wówczas mógł ją pić jedynie sam cesarz oraz, za jego pozwoleniem, dwór...czytaj dalej
Dieta oczyszczająca wątrobę
Wątroba jest zaliczana do jednego z najważniejszych organów, odpowiedzialnych za eliminowanie toksyn z organizmu człowieka. Obok funkcji oczyszczającej (filtrac...czytaj dalej
Brukselka - właściwości i wartości odżywcze
Brukselka jest rośliną powszechnie nielubianą, ze złą reputacją. Jednak jest ona idealnym przykładem pokazującym, że nie warto podążać za opinią większości. Jes...czytaj dalej
Co to są antyoksydanty?
O antyoksydantach słyszał praktycznie każdy - chociaż nie każdy wie czym one są. Znajdują się w wielu produktach żywieniowych, lecz dlaczego powinny być istotny...czytaj dalej
Naturalne probiotyki
Probiotyki to naturalne substancje i wyciągi roślinne wspierające i stymulujące układ immunologiczny. To tzw. dobre bakterie, które występują zarówno naturalnie...czytaj dalej
Dieta przy migotaniu przedsionków
Według American College of Cardiology problem zaburzeń rytmu serca i arytmii dotyka ponad 2,5 miliona Amerykanów. Wahania rytmu serca pojawiają się, gdy aktywno...czytaj dalej
Rola białka w żywieniu człowieka
Organizm człowieka będzie prawidłowo funkcjonował, jeżeli będą mu dostarczane wszystkie niezbędne substancje odżywcze, czyli witaminy, węglowodany, białka, tłus...czytaj dalej
Dieta przy zaparciach
Zaparcia to niezbyt przyjemna i dość dokuczliwa dolegliwość. Boryka się z nimi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna w krajach zachodnio-europejskich. Ten pro...czytaj dalej
Kuskus – właściwości i korzyści zdrowotne
Ostatnio polska kuchnia została wprost zawojowana przez kuskus. Ta drobna kasza uzyskiwana z pszenicy, jęczmienia lub prosa wyśmienicie nadaje się do przyrządza...czytaj dalej
Dieta przy depresji
Bywają takie dni, gdy nic nam się nie chce, nie mamy chęci ani motywacji do działania. Jest to zupełnie normalne zjawisko, jednak w niektórych przypadkach przer...czytaj dalej
Japonia na talerzu - zdrowa kuchnia Wschodu
Według aktualnego raportu Światowej Organizacji Zdrowia, średnia życia wśród Japończyków znów jest najwyższa na świecie - dla kobiet wynosi 87 lat, dla mężczyzn...czytaj dalej
Kasza jaglana - właściwości i korzyści
Powstająca z łuskanych ziaren prosa kasza jaglana, nazywana czasem jagłami, długo była zapomnianym produktem w naszej kuchni, ostatnio jednak staje się znów co...czytaj dalej
Dieta na jesień
Zbliża się jesień, a z nią chłodniejsze dni i deszcze. Częściej i łatwiej jest przemarznąć i przeziębić się. Do tego trudnej już o witaminy i minerały, które la...czytaj dalej
Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ogórków
Ogórek to roślina z rodziny dyniowatych, która jest powszechnie uprawiana w wielu rejonach świata. Najpopularniejszym w Polsce gatunkiem ogórka jest ogórek siew...czytaj dalej
Łosoś – właściwości i wartości odżywcze
Łosoś słynie z wielu istotnych wartości odżywczych. Bogaty jest w wiele witamin, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania. Najcenniejsze w łososiu są k...czytaj dalej
Właściwości białej herbaty
Biała herbata przyrządzana jest z pąków liściowych i młodych listków jednej z odmian herbaty chińskiej. Zbierana ona jest wczesną wiosną i suszona na słońcu. He...czytaj dalej
Kwasy tłuszczowe nienasycone
Tłuszcz jest wykorzystywany w naszym organizmie przede wszystkim jako źródło energii. Są tłuszcze, które szkodzą, ale są też te, które usprawniają pracę organiz...czytaj dalej