Szukaj

Dieta i odżywianie

Tofu – właściwości zdrowotne i zastosowanie. Przepis na domowe tofu i sernik
Produkty, które hamują apetyt

Produkty, które hamują apetyt

1 komentarz

Przejście na dietę nie musi oznaczać wyrzeczenia się potraw, które uwielbiamy, ani tym bardziej głodówki. Istnieją produkty, które same w sobie zahamują nasz ap...czytaj dalej

Soczewica czerwona – właściwości i wartości odżywcze

Soczewica czerwona – właściwości i wartości odżywcze

skomentuj

Soczewica to roślina jednoroczna, strączkowa, podobnie jak groch, fasola czy bób. Jest jednak od tych ostatnich dużo mniej popularna, przynajmniej na gruncie po...czytaj dalej

Dieta przyspieszająca metabolizm

Dieta przyspieszająca metabolizm

skomentuj

Każdy z nas zna osobę, która ciągle je, nie zwracając uwagi na kalorie czy wartość odżywczą pokarmów, a mimo to jest chuda jak patyk i wcale nie tyje. Co takieg...czytaj dalej

Żółta herbata – właściwości i wartości zdrowotne

Żółta herbata – właściwości i wartości zdrowotne

skomentuj

Według legendy żółta herbata znana była już za czasów panowania chińskiej  dynastii Qing. Wówczas mógł ją pić jedynie sam cesarz oraz, za jego pozwoleniem, dwór...czytaj dalej

Dieta oczyszczająca  wątrobę

Dieta oczyszczająca wątrobę

skomentuj

Wątroba jest zaliczana do jednego z najważniejszych organów, odpowiedzialnych za eliminowanie toksyn z organizmu człowieka. Obok funkcji oczyszczającej (filtrac...czytaj dalej

Brukselka - właściwości i wartości odżywcze

Brukselka - właściwości i wartości odżywcze

skomentuj

Brukselka jest rośliną powszechnie nielubianą, ze złą reputacją. Jednak jest ona idealnym przykładem pokazującym, że nie warto podążać za opinią większości. Jes...czytaj dalej

Co to są antyoksydanty?

Co to są antyoksydanty?

skomentuj

O antyoksydantach słyszał praktycznie każdy - chociaż nie każdy wie czym one są. Znajdują się w wielu produktach żywieniowych, lecz dlaczego powinny być istotny...czytaj dalej

Naturalne probiotyki

Naturalne probiotyki

skomentuj

Probiotyki to naturalne substancje i wyciągi roślinne wspierające i stymulujące układ immunologiczny. To tzw. dobre bakterie, które występują zarówno naturalnie...czytaj dalej

Dieta przy migotaniu przedsionków

Dieta przy migotaniu przedsionków

skomentuj

Według American College of Cardiology problem zaburzeń rytmu serca i arytmii dotyka ponad 2,5 miliona Amerykanów. Wahania rytmu serca pojawiają się, gdy aktywno...czytaj dalej

Rola białka w żywieniu człowieka

Rola białka w żywieniu człowieka

skomentuj

Organizm człowieka będzie prawidłowo funkcjonował, jeżeli będą mu dostarczane wszystkie niezbędne substancje odżywcze, czyli witaminy, węglowodany, białka, tłus...czytaj dalej

Dieta przy zaparciach

Dieta przy zaparciach

skomentuj

Zaparcia to niezbyt przyjemna i dość dokuczliwa dolegliwość. Boryka się z nimi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna w krajach zachodnio-europejskich. Ten pro...czytaj dalej

Kuskus – właściwości i korzyści zdrowotne

Kuskus – właściwości i korzyści zdrowotne

skomentuj

Ostatnio polska kuchnia została wprost zawojowana przez kuskus. Ta drobna kasza uzyskiwana z pszenicy, jęczmienia lub prosa wyśmienicie nadaje się do przyrządza...czytaj dalej

Dieta przy depresji

Dieta przy depresji

skomentuj

Bywają takie dni, gdy nic nam się nie chce, nie mamy chęci ani motywacji do działania. Jest to zupełnie normalne zjawisko, jednak w niektórych przypadkach przer...czytaj dalej

Japonia na talerzu - zdrowa kuchnia Wschodu

Japonia na talerzu - zdrowa kuchnia Wschodu

skomentuj

Według aktualnego raportu Światowej Organizacji Zdrowia, średnia życia wśród Japończyków znów jest najwyższa na świecie - dla kobiet wynosi 87 lat, dla mężczyzn...czytaj dalej

Kasza jaglana - właściwości i korzyści

Kasza jaglana - właściwości i korzyści

skomentuj

Powstająca z  łuskanych ziaren prosa kasza jaglana, nazywana czasem jagłami, długo była zapomnianym produktem w naszej kuchni, ostatnio jednak staje się znów co...czytaj dalej

Dieta na jesień

Dieta na jesień

skomentuj

Zbliża się jesień, a z nią chłodniejsze dni i deszcze. Częściej i łatwiej jest przemarznąć i przeziębić się. Do tego trudnej już o witaminy i minerały, które la...czytaj dalej

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ogórków

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ogórków

skomentuj

Ogórek to roślina z rodziny dyniowatych, która jest powszechnie uprawiana w wielu rejonach świata. Najpopularniejszym w Polsce gatunkiem ogórka jest ogórek siew...czytaj dalej

Łosoś – właściwości i wartości odżywcze

Łosoś – właściwości i wartości odżywcze

skomentuj

Łosoś słynie z wielu istotnych wartości odżywczych. Bogaty jest w wiele witamin, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania. Najcenniejsze w łososiu są k...czytaj dalej

Właściwości białej herbaty

Właściwości białej herbaty

skomentuj

Biała herbata przyrządzana jest z pąków liściowych i młodych listków jednej z odmian herbaty chińskiej. Zbierana ona jest wczesną wiosną i suszona na słońcu. He...czytaj dalej

Kwasy tłuszczowe nienasycone

Kwasy tłuszczowe nienasycone

skomentuj

Tłuszcz jest wykorzystywany w naszym organizmie przede wszystkim jako źródło energii. Są tłuszcze, które szkodzą, ale są też te, które usprawniają pracę organiz...czytaj dalej