Szukaj

10 zasad odżywiania w modelu OleoKeto

Dieta OleoKeto (dalej nazywana także dietą ketogenną) to nie tylko sposób odżywiania, ale przede wszystkim metoda terapii ukierunkowanej na określony problem zdrowotny, jakim są nowotwory. W związku z tym zaleca się jej stosowanie pod nadzorem lekarza lub dietetyka.

10 zasad odżywiania w modelu OleoKeto

1. Pod nadzorem lekarza lub dietetyka

Dieta OleoKeto (dalej nazywana także dietą ketogenną) to nie tylko sposób odżywiania, ale przede wszystkim metoda terapii ukierunkowanej na określony problem zdrowotny, jakim są nowotwory. W związku z tym zaleca się jej stosowanie pod nadzorem lekarza lub dietetyka.

2. Kluczowe znaczenie proporcji

Dieta ketogenna jest dietą niskowęglowodanową. Jej głównym założeniem jest znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu podaży tłuszczu. Ilość dostarczanych białek jest natomiast ustalona w ten sposób, aby zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Proporcja tłuszczów do sumy węglowodanów i białek jest ustalona w stosunku 2:1 (tłuszcze: białka i węglowodany) - w wariancie niskowęglowodanowym; 3:1 - w wariancie bardzo niskowęglowodanowym; 4:1 - w wariancie rygorystycznie niskowęglowodanowym.

3. Indywidualne potrzeby organizmu

W ramach ustalonych proporcji makroskładników odżywczych ilość dostarczanych kalorii powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta. Dlatego podczas obliczania kaloryczności jadłospisu bierze się pod uwagę m.in. płeć i wiek, aktualną masę ciała i wzrost, tryb życia, towarzyszące schorzenia czy nawyki żywieniowe.

4. Stop podjadaniu

W ramach diety OleoKeto zaleca się spożywanie 3-4 posiłków dziennie o stałych porach. Zabronione jest sięganie po przekąski pomiędzy posiłkami, jak chipsy, słodycze, owoce itd. Każde ze spożywanych dań powinno spełniać podstawowe kryterium diety, tj. odpowiedni stosunek tłuszczu do białek i węglowodanów.

5. „Tak" dla wagi kuchennej

Przygotowywanie posiłków podczas stosowania diety ketogennej wymaga dokładnego odważania wszystkich składników na wadze o dokładności 1g. Produkty najlepiej odważać w naczyniach, z których będą spożywane. W całodziennym menu należy uwzględnić wszystkie źródła substancji odżywczych - także np. napoje, leki czy preparaty do higieny jamy ustnej (najlepiej wybierać takie z nich, które nie zawierają cukru).

6. Właściwe wybory zakupowe

Podczas zakupów najlepiej wybierać takie produkty, na których etykiecie została podana wartość odżywcza (tj. kaloryczność oraz ilość tłuszczu, białka i węglowodanów). Jeśli natomiast korzystamy z produktów nieprzetworzonych (np. surowe warzywa), należy posłużyć się tabelami wartości odżywczych (np. zawartymi w książce Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005), a produkty ważyć przed ugotowaniem bądź innym rodzajem obróbki.

7. Pomocne notatki

Przygotowywanie posiłków ketogennych, a zwłaszcza przeliczanie gramowe stosowanych składników, mogą początkowo sprawiać trudności i być czasochłonne. Dlatego warto założyć specjalny zeszyt, w którym zapiszemy odpowiednio skomponowane posiłki. Tym sposobem bez problemu odtworzymy je następnym razem. Dobrym rozwiązaniem może też okazać się przygotowywanie posiłków na 2 dni.

8. Mniej znaczy więcej

W pierwszych dniach stosowania diety ketogennej komponowane posiłki mogą wydawać się małe objętościowo w porównaniu do dotychczas zjadanych porcji. Takie wrażenie mija jednak po jakimś czasie, gdyż wysokotłuszczowe dania są pożywne i na długi czas zapewniają uczucie sytości. Aby oszukać zmysły, warto zmienić talerze na mniejsze. Wówczas odniesiemy wrażenie zjedzenia większej porcji i poczujemy się bardziej nasyceni. Aby jedzenie było dla nas satysfakcjonujące, należy zadbać też o atrakcyjny wygląd posiłków oraz rozmaitość spożywanych potraw.

9. Konieczne nawadnianie

Podobnie jak przy każdej diecie, także w modelu ketogennym istotne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Zwykle zaleca się przyjmowanie 1ml/1kcal płynów na dobę. Zatem osoba, której codzienny bilans energetyczny wynosi ok. 2000 kcal, powinna dostarczać sobie 2 litry płynów (w szczególności wody i innych dozwolonych napojów).

10. Pomoc z apteki

Istotnym ułatwieniem podczas stosowania diety ketogennej jest możliwość zastąpienia 2 posiłków dziennie dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego Dekarcenal. Jest to kompletny pod względem odżywczym koktajl w różnych wariantach smakowych (bananowy, czekoladowy, kawy z mlekiem lub śmietankowo-waniliowy), którego proporcja makroskładników odżywczych dostosowana jest do wariantu 2:1 diety ketogennej. Preparat Dekarcenal nie tylko zastępuje posiłki, zapewniając zachowanie odpowiednich proporcji ketogennych, ale także dostarcza organizmowi witaminy i minerały oraz błonnik - składniki, które trudno pozyskać jedynie za pomocą dozwolonych w tym modelu diety produktów spożywczych.

10 zasad odżywiania w modelu OleoKeto

Przykładowy plan żywieniowy oparty na modelu „OleoKeto 2:1" na 2000 kcal

Plan żywieniowy dla 40-letniej kobiety o masie ciała 65 kg, wysokości ciała 165 cm i umiarkowanej aktywności fizycznej.

Dzień 1

Śniadanie: Jajecznica (na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika, gdy zarumienią się, dodać oliwę oraz olej kokosowy i po ich nagrzaniu wbić jajka; smażyć z dodatkiem sezamu, rozdrobnionych orzechów i awokado pokrojonego w drobną kostkę).

  • Jajka (100 g)
  • Oliwa (15 g)
  • Olej kokosowy (10 g)
  • Awokado (50 g)
  • Słonecznik (20 g)
  • Sezam (15 g)
  • Orzechy włoskie (30 g)
  • Woda mineralna - 1 kubek (300 ml)

Drugie śniadanie: Koktajl Dekarcenal 2:1.

  • Koktajl - 1 porcja (50 g)

Obiad: Pieczony łosoś z dodatkiem awokado (łososia natrzeć oliwą i przyprawami, piec przez 20 minut w 200°C; sałatę, awokado i pomidora pokroić w kostkę i wymieszać z pestkami dyni oraz olejem lnianym).

  • Łosoś (140 g)
  • Oliwa (15 g)
  • Sałata (50 g)
  • Pomidor (50 g)
  • Awokado (100 g)
  • Pestki dyni (20 g)
  • Olej lniany (25 g)
  • Woda mineralna - 1 kubek (300 ml)

Kolacja: Koktajl Dekarcenal 2:1.

  • Koktajl - 1 porcja (50 g)

Dzień 2

Śniadanie: Wafle kukurydziane z masłem orzechowym (wafle kukurydziane smarować masłem orzechowym).

  • Wafle kukurydziane (10 g)
  • Masło orzechowe (90 g)
  • Woda mineralna - 1 kubek (300 ml)

Drugie śniadanie: Koktajl Dekarcenal 2:1.

  • Koktajl - 1 porcja (50 g)

Obiad: Sałatka z kurczakiem (kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w oliwie i sezamie, a następnie usmażyć z dodatkiem przypraw; drobno pokroić liście kapusty pekińskiej, dodać pokrojony ser Feta, olej lniany, usmażonego kurczaka i pesto, dobrze wymieszać).

  • Pierś z kurczaka (50 g)
  • Oliwa (20 g)
  • Sezam (20 g)
  • Kapusta pekińska (150 g)
  • Olej lniany (10 g)
  • Ser Feta (20 g)
  • Pesto (60 g)
  • Woda mineralna - 1 kubek (300 ml)

Kolacja: Koktajl Dekarcenal 2:1.

  • Koktajl - 1 porcja (50 g)

Dzień 3

Śniadanie: Pasta z jajka, awokado i hummusu (jajko ugotowane na twardo zmiksować z awokado, hummusem i olejem lnianym, podawać z waflem kukurydzianym).

  • Wafle kukurydziane (5 g)
  • Jajka (100 g)
  • Awokado (150 g)
  • Hummus (20 g)
  • Olej lniany (30 g)
  • Woda mineralna - 1 kubek (300 ml)

Drugie śniadanie: Koktajl Dekarcenal 2:1.

  • Koktajl - 1 porcja (50 g)

Obiad: Karkówka w sosie warzywnym (karkówkę obtoczyć w oleju kokosowym i sezamie, mięso usmażyć; pieczarki i cukinię pokroić w kostkę, udusić na oliwie, połączyć z jogurtem, sos podawać na mięsie).

  • Karkówka (130 g)
  • Olej kokosowy (15 g)
  • Nasiona sezamu (20 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Cukinia (100 g)
  • Oliwa (20 g)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu (40 g)
  • Woda mineralna - 1 kubek (300 ml)

Kolacja: Koktajl Dekarcenal 2:1.

  • Koktajl - 1 porcja (50 g)

Dzień 4

Śniadanie: Jajecznica z wędzonymi brzuszkami łososia (na patelni rozgrzać olej kokosowy i oliwę, dodać jajka i smażyć, a pod koniec smażenia dodać pomidora pokrojonego w kostkę; usmażoną jajecznicę wymieszać z mięsem z wędzonych brzuszków łososia).

  • Jajka (100 g)
  • Oliwa (15 g)
  • Olej kokosowy (10 g)
  • Pomidor (100 g)
  • Wędzone brzuszki łososia (80 g)
  • Woda mineralna - 1 kubek (300 ml)

Drugie śniadanie: Koktajl Dekarcenal 2:1.

  • Koktajl - 1 porcja (50 g

Obiad: Sałatka ze śledziem (warzywa i śledzia pokroić w drobną kostkę, wymieszać z migdałami i olejem lnianym).

  • Sałata (50 g)
  • Ogórek (30 g)
  • Pomidor (50 g)
  • Papryka (40 g)
  • Śledź w oleju (90 g)
  • Migdały (30 g)
  • Olej lniany (30 g)
  • Woda mineralna - 1 kubek (300 ml)

Kolacja: Koktajl Dekarcenal 2:1.

  • Koktajl - 1 porcja (50 g)

Dzień 5

Śniadanie: Koktajl chia (nasiona chia zalać mlekiem kokosowym i odstawić na minimum godzinę do lodówki; po tym czasie dodać wiórki kokosowe, rozmrożone truskawki, olej lniany i całość zmiksować).

  • Nasiona chia (20 g
  • Mleko kokosowe (20 g)
  • Wiórki kokosowe (15 g)
  • Olej lniany (25 g)
  • Truskawki mrożone (25 g)
  • Woda mineralna - 1 kubek (300 ml)

Drugie śniadanie: Koktajl Dekarcenal 2:1.

  • Koktajl - 1 porcja (50 g)

Obiad: Pulpety z surówką (mięso mielone wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami, a następnie wrzucić do wrzątku i gotować przez 20 minut; warzywa pokroić w kostkę i wymieszać z sezamem i oliwą).

  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (100 g)
  • Jajko (50 g)
  • Mąka kukurydziana (5 g)
  • Sałata (50 g)
  • Pomidor (100 g)
  • Sezam (20 g)
  • Oliwa (20 g)
  • Woda mineralna - 1 kubek (300 ml)

Kolacja: Koktajl Dekarcenal 2:1.

  • Koktajl - 1 porcja (50 g)

Materiał konsultował Sławomir Kula, dietetyk kliniczny, doradca żywieniowy. Tytuł magistra uzyskał na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Cały czas poszerza swoją wiedzą na specjalistycznych konferencjach i szkoleniach. Autor licznych publikacji z dziedziny dietetyki. Prowadzi Poradnię Dietetyczną Świat Odżywiania w Poznaniu. Jest zwolennikiem metody „małych kroków".

Komentarze do: 10 zasad odżywiania w modelu OleoKeto

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz