Dieta i odżywianie
- Rola tłuszczy jako składników pokarmowych
- Co to jest dieta zakwaszająca?
- Sekret dobrego starzenia się leży na talerzu
- Dieta OXY – nowa dieta białkowa
- Lody elementem kobiecej diety
- Woda mineralna – rodzaje, skład, wpływ na zdrowie
- Czy możemy się uzależnić od cukru?
- Szparagi – charakterystyka i korzyści dla zdrowia
Co jeść przed treningiem?
Na efektywność treningu nie wpływa wyłącznie rodzaj i ilość ćwiczeń, ale także odpowiednio zbilansowana dieta. Należy unikać głodzenia się i dostarczać właściwy...czytaj dalej
Co jeść po treningu?
Wysiłek fizyczny daje człowiekowi wiele korzyści: odpowiednio ukształtowaną sylwetkę, dobrą kondycję, satysfakcję z osiągniętych celów, chęć przezwyciężania wła...czytaj dalej
Dieta przy wrzodach
Kiedyś uważano, że choroba wrzodowa dotyczy ludzi żyjących w napięciu i niedbających o zdrową dietę. Dziś już wiadomo, że odpowiedzialność za wrzody ponosi niep...czytaj dalej
Jak ćwiczyć, żeby schudnąć?
Ćwiczenia fizyczne to niezbędny składnik każdego programu odchudzania. Umożliwiają one spalanie kalorii, które bez aktywności fizycznej zostałyby przekształcone...czytaj dalej
Właściwości czarnej porzeczki
Krzew ten występuje w całej Europie z wyjątkiem jej północnych krańców. W tradycyjnej medycynie ludowej jest znany jako bździuch, pankracina czy swiętojanki. Mo...czytaj dalej
Co to są tłuszcze trans?
Niektórzy ludzie myślą, że całkowite unikanie tłuszczu jest dobrym krokiem. Sądzą, iż dzięki ograniczeniu spożywania tłuszczy schudną. Jednak prawda jest taka,...czytaj dalej
Jak utrzymać wagę?
Nie bez powodu mówi się, że łatwiej jest schudnąć, niż utrzymać wagę. Potwierdzają to również statystyki, według których aż 80% odchudzających po 2 latach wraca...czytaj dalej
Dieta lekkostrawna
Jesteśmy bardzo zabieganym społeczeństwem. Jemy w pośpiechu to, co wpadnie nam w ręce, nie zwracając uwagi jaki ma to wpływ na funkcjonowanie naszego układu p...czytaj dalej
Zdrowa dieta
Zdrowa dieta, mimo iż obecnie bardzo popularna, przez wielu wciąż nieprzestrzegana. Najczęstszą wymówką jest brak czasu – jak mamy jeść zdrowo, skoro cały dzień...czytaj dalej
Produkty pełnoziarniste
Nasza codzienna dieta powinna być jak najbardziej zbilansowana, a podstawą odpowiedniego odżywiania powinny być produkty pełnoziarniste. Polacy spożywają bardzo...czytaj dalej
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w diecie i mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdź, które produkty bogate są w...czytaj dalej
Dieta redukcyjna
Proces odchudzania jest procesem bardzo złożonym i skomplikowanym. Dieta, aby była skuteczna musi ,,rozpocząć się w głowie” osoby odchudzającej się tzn. nie pow...czytaj dalej
Dieta Raw Food – korzyści i zagrożenia
Raw Food to dieta, która polega na wyłączeniu ze swojego jadłospisu produktów przetworzonych, zakłada spożywanie tylko produktów surowych i zabrania poddawania ...czytaj dalej
Choroby powstające na skutek złego odżywienia
Racjonalne odżywianie jest jednym z podstawowych czynników wpływających na prawidłowy rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia...czytaj dalej
Właściwości truskawek
Jeśli w twojej diecie nie ma truskawek, powinno się to zmienić jak najszybciej. Te czerwone owoce, nie tylko wyśmienicie smakują, ale także zawierają wiele subs...czytaj dalej
Dieta dla grupy krwi AB
Dieta D'Adamo, czyli dieta zgodna z grupą krwi opracowana przez Petera J.D'Adamo oraz opisana w książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” wywołała wiele kontro...czytaj dalej
Dietetyczne przepisy wielkanocne
Wielkanoc każdemu z nas kojarzy się z pisankami, poświęconym koszyczkiem pełnym przysmaków oraz z wypiekami, takimi jak mazurek czy babka wielkanocna. Nie wyobr...czytaj dalej
Przemiana materii - potrzeby energetyczne człowieka
Jednym z warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest zachowanie jego równowagi energetycznej. Oznacza to, że ilość energii metabolicznej, któr...czytaj dalej
Dieta przy anemii
Anemia to potoczna nazwa niedokrwistości, czyli choroby, która polega na niedoborze krwinek czerwonych (erytrocytów) lub hemoglobiny. Najczęstszą przyczyną ane...czytaj dalej
Znaczenie mikroflory jelitowej w powstawaniu otyłości
W dzisiejszych czasach wciąż zbyt mało uwagi przywiązuje się do kwestii związanych z występowaniem nadwagi i otyłości. Niestety, taka postawa jest często spotyk...czytaj dalej