Dieta i odżywianie
- Rola tłuszczy jako składników pokarmowych
- Co to jest dieta zakwaszająca?
- Sekret dobrego starzenia się leży na talerzu
- Dieta OXY – nowa dieta białkowa
- Lody elementem kobiecej diety
- Woda mineralna – rodzaje, skład, wpływ na zdrowie
- Czy możemy się uzależnić od cukru?
- Szparagi – charakterystyka i korzyści dla zdrowia
Dieta przy refluksie żołądka
Uczucie palenia w żołądku towarzyszy wielu ludziom. Jest to jeden z objawów refluksu żołądka. Często szukamy wygodnego rozwiązania w aptece. Ale co wtedy, jeśli...czytaj dalej
Charakterystyka kuchni włoskiej
Znana i lubiana - od lat potrawy kuchni włoskiej goszczą na naszych stołach. Polacy, zresztą jak i cały świat pokochali zapach i smak pizzy, makaronu z sosem bo...czytaj dalej
Właściwości otrąb owsianych
Otręby owsiane to bezgranicznie zdrowy produkt. Idealny dodatek do wszystkich dań. Odchudzający, dodający energii, stworzony do tego, żeby jadać go codziennie i...czytaj dalej
Produkty spożywcze zalecane dla osób chorych na cukrzycę
Osoby cierpiące na cukrzycę powinny zwrócić szczególną uwagę na to, jakie produkty spożywcze pojawiają się w ich jadłospisie. Właściwe żywienie ułatwia leczenie...czytaj dalej
Dieta wysokobiałkowa
Dieta wysokobiałkowa jest jedną z najbardziej popularnych diet, stosowaną szczególnie chętnie przez sportowców. Pozwala ona szybko stracić zbędną tkankę tłuszcz...czytaj dalej
Produkty light - czy są zdrowe?
Produkty light podbijają rynek, można je znaleźć dosłownie wszędzie, praktycznie na każdej sklepowej półce. Przeznaczone były głównie dla diabetyków, jak równie...czytaj dalej
Przyprawy – właściwości i działanie
Przyprawy są to dodatki aromatyczne, które mają za zadanie polepszyć smak i zapach produktów spożywczych. Występują w nich głównie olejki eteryczne, które spraw...czytaj dalej
Żywność zasadowa - dlaczego warto?
Na początku warto przypomnieć, co zaliczamy do żywności zasadowej. Otóż, to nic innego jak owoce, warzywa, woda, oleje roślinne. Słowem jest to żywność zdrowa...czytaj dalej
Dieta na zimę
Wśród wielu dostępnych w sklepach produktów znajdują się takie, których częste jedzenie wspomaga odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie jesien...czytaj dalej
Jak utrzymać wagę?
Po miesiącach wyrzeczeń w końcu osiągnęliśmy sukces – naszą wymarzoną sylwetkę. Radośnie rezygnujemy z diety i wracamy do normalnego trybu życia, a po kilku tyg...czytaj dalej
Dieta 3D chilli
Popularna ostatnio na blogach i wideoblogach dieta 3D chili robi powoli prawdziwą furorę. Na czym polega i czy faktycznie przynosi tak dobre efekty jak są jej p...czytaj dalej
Właściwości miodu
Bardzo często słyszmy, że powinniśmy ograniczyć słodkie pokarmy, gdyż działają one bardzo szkodliwie na nasz organizm. Oczywiście, jeśli myślimy o typowym cukrz...czytaj dalej
Wskazane produkty żywnościowe
Każdego dnia jesteśmy bombardowani informacjami na temat tego co powinniśmy jeść, aby żyć zdrowo. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnorodnych oferowany...czytaj dalej
Odżywcze właściwości kiełków brokuła
Kiełki brokuła wraz z upływem lat zdobywają coraz większą popularność wśród społeczności osób dbających o zdrowie. Są prawdziwymi bombami witaminowymi, zawieraj...czytaj dalej
Jak przyspieszyć metabolizm?
Niektórzy mogą jeść wszystko na co mają ochotę i nie tyć, innym natomiast wystarczy mała nadwyżka kalorii i już muszą zmagać się z dodatkowymi kilogramami. Odpo...czytaj dalej
Spirulina - jej właściwości i stosowanie jako suplement diety
Lecznicze właściwości alg morskich znane są już od wielu wieków. Ostatnio coraz częściej mówi się o jednej z nich – spirulinie, która posiada mnóstwo wartościow...czytaj dalej
Kiełki roślinne – dlaczego warto je jeść?
Od kilu lat, spotykamy się z coraz częstszym tematem, dotyczącym zdrowej żywności. Wzrasta świadomość społeczna. Na temat zdrowego odżywiania pojawiają się też...czytaj dalej
Podstawowe zasady łączenia pokarmów
Spożywając pokarmy wieloskładnikowe, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, iż niektóre połączenia mogą być bardzo szkodliwe. Niewłaściwe dobieranie składników...czytaj dalej
Dieta czekoladowa
Czy można schudnąć jedząc czekoladę? Jak się okazuję, spożywając odpowiednie ilości czekolady w ciągu dnia, można schudnąć. Czy może być jeszcze lepiej? Czekola...czytaj dalej
Właściwości prozdrowotne przetworów owsianych
Skład chemiczny owsa jest różny w zależności od tego o jakim ziarnie mowa. Ziarno owsa świeżo zebrane i nieobłuszczone to ziarno oplewione, otoczone przez łuskę...czytaj dalej