Dieta i odżywianie
Pasta miso – zalety stosowania, właściwości zdrowotne
Poszukując zdrowych i wartościowych produktów, pozwalających nam urozmaicić swoją dietę, często czerpiemy inspirację z innych kultur. Niezwykle interesująca pod...czytaj dalej
Nerkowce - właściwości i zastosowanie
Kiedy brakuje nam pomysłów na przekąski między posiłkami, zawsze warto sięgnąć po bakalie - one nigdy się nie znudzą. Pełna gama smaków zadowoli podniebienie, a...czytaj dalej
Kiwano - zastosowanie i właściwości
Coraz częściej na rynek polski wkraczają owoce, o których nawet nie mieliśmy pojęcia, że istnieją. Pierwotnie były uprawiane w krajach afrykańskich lub obu Amer...czytaj dalej
Borówka amerykańska - właściwości i zastosowanie
Borówka amerykańska to jeden z najpopularniejszych owoców, który chętnie wybieramy w sklepach i na targach. Niestety nie jest tania, a zbiorów najlepszej jakośc...czytaj dalej
Pomelo - właściwości i zastosowanie
Cytrusy kojarzą nam się z dużą zawartością witaminy C, zmaganiem się z infekcjami wirusowymi, szybkim spalaniem tłuszczu i z pełną gamą zawartych w nich minerał...czytaj dalej
Agrest - właściwości, uprawa, przepisy
Polski klimat pozwala na uprawę wielu sezonowych owoców, dlatego często w swoich ogródkach zasadzamy między innymi truskawki, maliny, borówkę amerykańską, winog...czytaj dalej
Dynia hokkaido – wartości odżywcze, przepisy
Z dnia na dzień na popularności zyskują bazary ekologiczne. Można tam spotkać wiele produktów, zawierających sporo składników odżywczych potrzebnych do prawidło...czytaj dalej
Bakłażan - właściwości i zastosowanie
Kiedy zaczyna się sezon na grilla, Polacy wyruszają na działki lub do ogródka, aby przygotowywać mięso na ruszcie. Niepowtarzalny smak karczku, steku czy boczku...czytaj dalej
Pitaja – wartości odżywcze i zastosowanie
Zdrowy styl życia wymaga korzystania z wielu różnych produktów, również tych pochodzących z ciepłych krajów. Owoce egzotyczne mają ciekawe kształty, niespotykan...czytaj dalej
Liczi – opis, pochodzenie i wartości odżywcze
Dzisiaj w sklepach można zobaczyć na półkach coraz to nowsze i ciekawsze artykuły spożywcze. Najwięcej nowinek czeka na dziale z warzywami i owocami. Banan, kak...czytaj dalej
Kalafior - właściwości odżywcze i korzyści ze spożywania
W zdrowym ciele zdrowy duch, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie się i prowadzenie aktywnego trybu życia. Ludzie coraz bardziej przywiązują więc wagę...czytaj dalej
Kaki – źródło wielu wartości odżywczych; opis i zastosowanie
Owoce egzotyczne stają się coraz popularniejsze. Stanowią składnik wielu zdrowych diet. Różnią się smakiem, kolorem, kształtem i pod tymi względami to produkty...czytaj dalej
Trufle – charakterystyka i właściwości zdrowotne
Trufle nazywane są „brylantami kuchni”. Określenie odnosi się przede wszystkim do wysokiej ceny produktu (to bowiem najdroższe grzyby na świecie) oraz postrzega...czytaj dalej
Rukola – afrodyzjak z właściwościami odżywczymi
Zdrowy styl życia wymaga jedzenia odpowiednich rzeczy. Najlepiej takich, które zawierają jak najwięcej wartości odżywczych. I chociaż większość zdrowych produkt...czytaj dalej
Kasza jęczmienna – właściwości i zastosowanie
Choć ponad 70% produkcji wszystkich kasz w Polsce stanowi wyrób kaszy jęczmiennej, produkt ten wydaje się zapomniany i wypierany przez inne rodzaje kasz. Coraz...czytaj dalej
Żeń-szeń – charakterystyka, właściwości lecznicze i zdrowotne, zastosowanie
Żeń-szeń posiada korzeń o nietypowym kształcie. Wykorzystuje się go w tradycyjnej medycynie dalekowschodniej. Roślina znana jest jako panaceum na przeróżne dole...czytaj dalej
Dieta i trening na masę dla ektomorfika – zasady i wskazówki
Ektomorfik, mezomorfik i endomorfik to trzy główne typy sylwetek. Jeżeli potrafimy określić, do jakiej grupy należymy, łatwiej będzie nam dopasować idealny tren...czytaj dalej
Kasza pęczak - właściwości i zastosowanie
Podstawą staropolskiej diety jest kasza. Niegdyś wyrabiano ją z owsa, jęczmienia, żyta, gryki, a nawet soczewicy. Tak zwane „krupy” bardzo często były podstawow...czytaj dalej
Dieta białkowo-tłuszczowa – charakterystyka, zasady diety niskowęglowodanowej, jadłospis, przepisy
Dieta białkowo-tłuszczowa jest rodzajem diety odchudzającej. Polega na cyklicznej redukcji nadmiaru tłuszczu prowadzącej do utraty kilogramów. Zaletą tej metody...czytaj dalej
Kapary - właściwości i zastosowanie
Na polskim rynku z powodzeniem przyjęły się śródziemnomorskie produkty, takie jak oliwki, rukola czy czosnek. Teraz popularność zyskuje przyprawa, która jest cz...czytaj dalej