Dieta i odżywianie
Roszponka warzywna - właściwości i zastosowanie
Wskutek mody na zdrowe odżywanie kuchnię polską zdominowała sałata. Jej odmiany są powszechnie znane i dostępne, ale warto je sobie przypomnieć: sałata masłowa,...czytaj dalej
Biała rzepa - właściwości i zastosowanie
Rzepa to podgatunek kapusty właściwej. Znana jest przede wszystkim z uprawy, ponieważ nigdzie nie rośnie dziko. Warzywo to przywędrowało do Europy z Pakistanu i...czytaj dalej
Tahini (tahina, masło sezamowe) – walory smakowe, właściwości zdrowotne i przygotowanie
Zwyczaj robienia tahini pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Dziś masło sezamowe znane głównie jako składnik hummusu staje się coraz popularniejsze wśród wegeta...czytaj dalej
Mleko migdałowe – właściwości i zalety stosowania
Mleko migdałowe zyskuje coraz większą popularność szczególnie wśród osób na diecie bezlaktozowej i wegetariańskiej. Osoby zainteresowane zdrowym trybem życia ró...czytaj dalej
Sery pleśniowe – dla kogo, rodzaje i wartości odżywcze
Niektóre kolacje bywają wykwintne, z wieloma niecodziennymi daniami. Na takich spotkaniach nie może zabraknąć serów pleśniowych, które kojarzą się z elegancją,...czytaj dalej
Cukinia – charakterystyka i wartości odżywcze
Cukinie są świetnym uzupełnieniem codziennej diety i nieocenionym źródłem witamin. Powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej - wzbogacają jadłospis i za...czytaj dalej
Śledzie - wartości odżywcze, przepisy
Nie ma Polaka, który nie widział i nie spróbował kiedyś śledzia. Ryba ta należy do bardzo popularnych produktów, mocno związanych z tradycją polską. Ponoć za pa...czytaj dalej
Sałata dębolistna – właściwości i zastosowanie
Istnieje ponad 100 gatunków sałaty pochodzących z obszaru kontynentu europejskiego i azjatyckiego, a jedną z nich jest sałata dębolistna. Występuje w Polsce i d...czytaj dalej
Karczochy – charakterystyka, wartości odżywcze i korzyści dla zdrowia
Wiele jest warzyw mało rozpowszechnionych, a posiadających niezwykle cenne właściwości prozdrowotne. Często ich nieobecność na rynku wynika z odległości kraju p...czytaj dalej
10 zasad odżywiania w modelu OleoKeto
Dieta OleoKeto (dalej nazywana także dietą ketogenną) to nie tylko sposób odżywiania, ale przede wszystkim metoda terapii ukierunkowanej na określony problem...czytaj dalej
Dieta ketogenna w leczeniu chorób nowotworowych
Wśród najbardziej popularnych terapii onkologicznych wymienia się zabiegi chirurgiczne, chemioterapię konwencjonalną i wysokodawkową, radioterapię oraz farmakot...czytaj dalej
Mleko sojowe – korzyści i wady spożywania, przepis
Mleko tradycyjne jest coraz bardziej niechętnie wybierane przez konsumentów. Wiele osób rezygnuje z niego ze względu na niską tolerancję laktozy. Istnieje spora...czytaj dalej
Cytryna – charakterystyka, właściwości i zastosowanie
Owoce są świetnym uzupełnieniem codziennej diety, fantastyczną przekąską, dodatkiem do posiłków. Zawierają nie tylko porcję słodyczy, ale także mnóstwo witamin...czytaj dalej
Cheat meal a cheat day – zasady, wpływ na odchudzanie i formę
Cheat meal to termin pochodzenia angielskiego, najczęściej używany przez osoby ćwiczące na siłowni i dbające o to, co jedzą. Jak sama nazwa wskazuje, oznacza os...czytaj dalej
Szparagi – charakterystyka i korzyści dla zdrowia
Powszechnie wiadomo, jak ważna dla zdrowia jest urozmaicona i zbilansowana dieta, dlatego wszyscy poszukujemy składników, które byłyby w stanie wzbogacić często...czytaj dalej
Papryka – rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie
Przy komponowaniu jadłospisu mamy do wyboru szeroką gamę zdrowych produktów, warzyw i owoców. Najczęściej decydujemy się na te, które znamy, lubimy i potrafimy...czytaj dalej
Hummus - właściwości zdrowotne i sposób przygotowania
Hummus to rodzaj potrawy wywodzący się z kuchni libańskiej, przyrządzany najczęściej z przetartych i ugotowanych nasion roślin strączkowych oraz sezamu. Przeważ...czytaj dalej
Gotowanie na parze – zalety i metody
Przygotowanie pożywienia jest kwestią istotną nie tylko ze względu na nadanie potrawom określonych walorów smakowych - od tego, w jaki sposób gotujemy poszczegó...czytaj dalej
Pietruszka – wartości odżywcze, zalety spożywania
W naszym jadłospisie często występują produkty tak powszechne, że nie zastanawiamy się nad ich znaczeniem dla naszego zdrowia i wartościami odżywczymi - po pros...czytaj dalej
Sałata – rodzaje, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Niewiele jest produktów spożywczych bogatych w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na funkcjonowanie naszego organizmu i jednocześnie ubogich w substancje,...czytaj dalej