Zadanie dla dzieciaka po kilku lekcjach chemi z podstawowki: skad sie owe pierwiastki w occie jablkowym biora? Odpowiedz dla mniej kumatych: z jablek.
Pytanie kolejne: czy wiecej owych pierwiastkow jest w dwoch lyzkach octu czy tez w dwoch jablkach?
Patrz takze pektyny i mikroelementy.
Jedynym dzialaniem octu jest hamowanie apetytu, zapewne poprzez uszkadzanie sluzowki zoladka. Cos dla kretynow.
~oko21-05-2007 01:45
tak?? to najedz sie chmielu i popij wodą zamiast pić piwo...
~maria21-05-2007 02:43
Ktorej litery w slowie 'pierwiastek' nie rozumiesz?
Autorka pozal sie boze artykuly licytuje _pierwiatki chemiczne_ jako cenne skladniki octu. Jesli sadzisz ze drozdze/abakterie octowe dokonuja przemian _pierwiastkow_ (cos na ksztalt reaktora jadroweg) to wroc do 5 klasy podstawowki i doucz sie chemii.
~scept8912-06-2007 22:30
zytamy:
1) "Lekarze, <snip> rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu,
głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu."
pytania:
* skad sie owe pierwiastki w owym occie leczniczym biora? Chyba nie z powietrza
(z powietrza to bakterie biora ten a nie wapn i potas...) czyli jedyne zrodla
to woda oraz jablka.
* jaki lekarz zaleca uzupelnianie sodu w organizmie przy pomocy octu jablkowego?
To jest nonsens. Zwykle i tak jestesmy przeladowani sodem przy pomocy tak
wyszukanej przyprawy jak sol kuchenna.
* jaki sens ma wyliczanka pierwiastkow bez podawania dziennego rekomendowanego
zapotrzebowania oraz zawartosci w/w pierwiastkow w dziennej dawce octu? Czy
dwie lyzki octu maja wiecej wapnia niz dwie lyzki jogurtu? Zdecydowanie watpliwe.
2) "Główną rolę w powrocie organizmu do zdrowia odgrywa tu składnik octu
jabłkowego pektyna".
* pektyna pochodzi z jablek. Bacterie nie wytwarzaja pektyn:
en.wikipedia.org/wiki/Pectin
tak wiec octowanie jablek nie ma sensu aby organizmowi pektyn dostarczac.
* tak jak przy pierwiastkach: ile jest pektyn w dwoch lyzkach vs dwoch jablkach?
3) "Ocet jabłkowy zawiera także witaminę E"
* Witamina E jest rozpuszczalna w tluszczach i ocet taki czy siaki nijak nie
jest podawany jako jej zrodlo:
en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_e#Sources_of_vitamin_E
4) "Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę
enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie
przyczynia się do obniżenie wagi."
* Pomieszanie z poplataniem. Zaden organizm nie moze sobie pozwolic na
zakwaszenie plynow ustrojowych i dlatego jakikolwiech wchloniety kwas octowy
zostanie zbuforowany (bufor weglanowy). Zlogi to usuwa z czajnika a nie z
organizmu. Rozszczepianie lipidow w swoietle przewodu pokarmowego powodowalo by
ich wieksze wchlanianie.
Innymi slowy bzdura na bzdurze bzdure pogania. Istnieja opublikowane prace
naukowe mowiace o obnizaniu Glycemic Index pokarmow jesli spozywamy je _razem_ z
mala iloscia octu (moze byc chemicznie czysty ale _rozcienczony_) oraz hamowaniu
laknienia ale dalej jest to w powijakach. Dane sa sprzeczne. Do tego czasu to
mozna sobie pogryzac marnowanego ogora do posilkow a nie opijac octem na czczo.
QED
Porcelanowy Motyl13-08-2007 19:21
maria ma racje moim zdaniem to gowno!!! taka prawda!!! nawet nie wiecie jakie ma fatalne skutki na wasz zoladek i w ogole picie dlugotrwale tego szajsu!!!!!!!1
THOM26-08-2007 18:28
UWAGA marynowany ogor jest marynowany jakim occie? nie badz takin scep.
3 zdrowaski w plecu chlebowym
Artykul to zenada. Kilka uwag:
"duża zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu"
Zadanie dla dzieciaka po kilku lekcjach chemi z podstawowki: skad sie owe pierwiastki w occie jablkowym biora? Odpowiedz dla mniej kumatych: z jablek.
Pytanie kolejne: czy wiecej owych pierwiastkow jest w dwoch lyzkach octu czy tez w dwoch jablkach?
Patrz takze pektyny i mikroelementy.
Jedynym dzialaniem octu jest hamowanie apetytu, zapewne poprzez uszkadzanie sluzowki zoladka. Cos dla kretynow.
tak?? to najedz sie chmielu i popij wodą zamiast pić piwo...
Ktorej litery w slowie 'pierwiastek' nie rozumiesz?
Autorka pozal sie boze artykuly licytuje _pierwiatki chemiczne_ jako cenne skladniki octu. Jesli sadzisz ze drozdze/abakterie octowe dokonuja przemian _pierwiastkow_ (cos na ksztalt reaktora jadroweg) to wroc do 5 klasy podstawowki i doucz sie chemii.
zytamy:
1) "Lekarze, <snip> rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu,
głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu."
pytania:
* skad sie owe pierwiastki w owym occie leczniczym biora? Chyba nie z powietrza
(z powietrza to bakterie biora ten a nie wapn i potas...) czyli jedyne zrodla
to woda oraz jablka.
* jaki lekarz zaleca uzupelnianie sodu w organizmie przy pomocy octu jablkowego?
To jest nonsens. Zwykle i tak jestesmy przeladowani sodem przy pomocy tak
wyszukanej przyprawy jak sol kuchenna.
* jaki sens ma wyliczanka pierwiastkow bez podawania dziennego rekomendowanego
zapotrzebowania oraz zawartosci w/w pierwiastkow w dziennej dawce octu? Czy
dwie lyzki octu maja wiecej wapnia niz dwie lyzki jogurtu? Zdecydowanie watpliwe.
2) "Główną rolę w powrocie organizmu do zdrowia odgrywa tu składnik octu
jabłkowego pektyna".
* pektyna pochodzi z jablek. Bacterie nie wytwarzaja pektyn:
en.wikipedia.org/wiki/Pectin
tak wiec octowanie jablek nie ma sensu aby organizmowi pektyn dostarczac.
* tak jak przy pierwiastkach: ile jest pektyn w dwoch lyzkach vs dwoch jablkach?
3) "Ocet jabłkowy zawiera także witaminę E"
* Witamina E jest rozpuszczalna w tluszczach i ocet taki czy siaki nijak nie
jest podawany jako jej zrodlo:
en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_e#Sources_of_vitamin_E
4) "Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę
enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie
przyczynia się do obniżenie wagi."
* Pomieszanie z poplataniem. Zaden organizm nie moze sobie pozwolic na
zakwaszenie plynow ustrojowych i dlatego jakikolwiech wchloniety kwas octowy
zostanie zbuforowany (bufor weglanowy). Zlogi to usuwa z czajnika a nie z
organizmu. Rozszczepianie lipidow w swoietle przewodu pokarmowego powodowalo by
ich wieksze wchlanianie.
Innymi slowy bzdura na bzdurze bzdure pogania. Istnieja opublikowane prace
naukowe mowiace o obnizaniu Glycemic Index pokarmow jesli spozywamy je _razem_ z
mala iloscia octu (moze byc chemicznie czysty ale _rozcienczony_) oraz hamowaniu
laknienia ale dalej jest to w powijakach. Dane sa sprzeczne. Do tego czasu to
mozna sobie pogryzac marnowanego ogora do posilkow a nie opijac octem na czczo.
QED
maria ma racje moim zdaniem to gowno!!! taka prawda!!! nawet nie wiecie jakie ma fatalne skutki na wasz zoladek i w ogole picie dlugotrwale tego szajsu!!!!!!!1
UWAGA marynowany ogor jest marynowany jakim occie? nie badz takin scep.
Polecamy:
Nadwaga, jako ciężki problem współczesnej ludzkości
Przyczyny otyłości u dzieci
Blokowanie tętnicy żołądka nową metodą leczenia otyłości?
Jak zwalczyć nawagę?
Przyczyny otyłości, rodzaje i profilaktyka
Jemy mniej kalorii, a wciąż mamy problem z otyłością: jak to możliwe?
Jak przeprogramować mózg tak, aby powstrzymać żywieniowe zachcianki?
Jak szybko schudnąć