Dieta i odżywianie
- Rola tłuszczy jako składników pokarmowych
- Co to jest dieta zakwaszająca?
- Sekret dobrego starzenia się leży na talerzu
- Dieta OXY – nowa dieta białkowa
- Lody elementem kobiecej diety
- Woda mineralna – rodzaje, skład, wpływ na zdrowie
- Czy możemy się uzależnić od cukru?
- Szparagi – charakterystyka i korzyści dla zdrowia
5 pułapek niezdrowego odżywiania
Dużo słońca, możliwości większej aktywności fizycznej dają nam szansę stać się sprzymierzeńcem w walce o poprawę naszej sylwetki. Przede wszystkim musimy uważać...czytaj dalej
Nie taki szpinak straszny, jak go malują
Zielony koszmar dzieciństwa i najgorsza potrawa w życiu - to najpopularniejsze opinie dotyczące szpinaku, prawdopodobnie wyniesione jeszcze z lat dzieciństwa. C...czytaj dalej
Kasza manna - sposób na szczupłą talię
Kasza manna to jeden z najstarszych znanych nam produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali jej wartości odżywcze oraz zdolność szybkiego zaspokajania głod...czytaj dalej
Lody elementem kobiecej diety
Jedząc lody nie musisz mieć wyrzutów sumienia! Jedna gałka Twoich ulubionych lodów (ok. 50g) to jedynie ok. 50 kcal. Co więcej, sorbety tych kalorii mają jeszcz...czytaj dalej
Gdy brakuje potasu ...
Zauważyłaś, że ostatnio puchną Ci nogi lub ręce? Cierpisz na nieustanne bóle głowy lub problemy ze snem? Jesteś wiecznie poddenerwowana i odczuwasz nieregular...czytaj dalej
Dieta dla aktywnych mężczyzn
Stres, pośpiech i nieprawidłowe odżywianie nie są sprzymierzeńcami męskiego zdrowia. Niestety panowie rzadziej niż kobiety myślą o zdrowym stylu życia. Często ł...czytaj dalej
Troska o szczupłą sylwetkę i zdrowe odżywianie w pracy
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) racjonalne odżywianie może wpływać na wzrost wydajności pracy aż o 20%. Niewłaściwa dieta i zamawianie gotowych, wyso...czytaj dalej
Skutki nadwagi
Otyłość jest nie tylko problemem estetycznym. Bardzo często osoby z nadwagą zaczynają z nią walczyć w rezultacie rozwijających się na jej tle chorób. Dla niezde...czytaj dalej
Dieta na wiosenne przesilenie
Wiosna budzi się bardzo leniwie. Krótsze zimowe dni i chłód spowodowały, że organizm jest bardzo zmęczony, a nam brakuje chęci do działania. Jak sobie poradzić...czytaj dalej
Wiosenna metamorfoza
Któż z nas nie lubi wiosny i nie tęskni do niej? Gdy nadchodzą ciepłe dni, mamy ochotę zanucić: „Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty...”. Wiosna to cz...czytaj dalej
Zadbaj o siebie na wiosnę!
Nasz organizm w trakcie przesilenia wiosennego jest bardziej niż zwykle narażony na infekcję. Warto pamiętać, że dużo łatwiej zapobiegać chorobom niż je leczyć...czytaj dalej
Sposób na wiosenne przesilenie - wzmocnienie odporności
Z niecierpliwością czekamy na pierwsze promienie wiosennego słońca. Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się ciepłem i słońcem, czeka nas okres przesilenia wiose...czytaj dalej
Dobrze zbilansowana dieta - witaminy i minerały
Każde warzywo i owoc, każda szklanka soku kryje w sobie olbrzymie bogactwo witamin i składników odżywczych, które doskonale wzmacniają nasz organizm, sprawiając...czytaj dalej
Walory zdrowotne kawy zbożowej
Wywiad z dr hab. Elżbietą Sikorą.Profesor Uniwersytetu Rolniczego dr hab. Elżbieta Sikora, od 33 lat pracująca na Katedrze Żywienia Człowieka, specjalizuje się...czytaj dalej
Mniej sodu - więcej zdrowia
Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w każdej, najmniejszej nawet komórce, zapewnia prawidłową czynność mię...czytaj dalej
Laktoferyna - niewidoczny sprzymierzeniec
Sukces różnorodnych badań naukowych nad laktoferyną wzbudza coraz większe zainteresowanie tą substancją wśród producentów farmecutyków i żywności. Okazało się b...czytaj dalej
Zastosowanie i właściwości ziół
Zioła coraz częściej stanowią dodatek do potraw w codziennym menu. Stanowią istotny aspekt wrażeń smakowych i zapachowych, a nadto posiadają właściwości zdrowot...czytaj dalej
Charakterystyka ziemniaka
Solanum tuberosum L to prawidłowa botaniczna nazwa tej rośliny. Najczęściej jednak używany jest synonim tej nazwy - ziemniak, w innych regionach Polski również...czytaj dalej
Kasza jęczmienna - jęczmienne tajemnice babuni
Nie ma jak... u babci. Tam zawsze, niezależnie od tego, czy wpadamy z wizytą zapowiedzianą czy niezapowiedzianą, czeka na nas ciepły obiad. Babcie mają własne,...czytaj dalej
Substancje słodzące (słodziki) a choroby
Nadmierne spożycie cukru sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy, otyłości i próchnicy zębów. Dlatego od wielu lat zamiast sacharozy stosu...czytaj dalej