Dieta i odżywianie
Majeranek- właściwości i zastosowanie
Przywędrował do nas z Azji Mniejszej i stał się podstawowym dodatkiem do dań kuchni polskiej. Ciężko nam sobie wyobrazić takie potrawy jak grochówka, zupa fasol...czytaj dalej
Woda mineralna – rodzaje, skład, wpływ na zdrowie
Organizm człowieka w większości składa się z wody, dlatego niezwykle ważne jest jego nawadnianie. Oczywiście część płynów przyswajamy razem z pożywieniem, ale i...czytaj dalej
Krewetki – rodzaje, wartości odżywcze i porady dotyczące przyrządzania
Skłonność do próbowania nowych smaków często popycha nas w kierunku składników zupełnie egzotycznych, niewystępujących w naszym regionie i kręgu kulturowym. Zwy...czytaj dalej
Olej lniany – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Dziś już dobrze znane są nam zastosowania oleju kokosowego, masła klarowanego, oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Wiemy, na czym smażyć pierś z kurczaka, a na...czytaj dalej
Orzeszki pinii – charakterystyka, właściwości i zastosowanie
Coraz częściej sięgamy w kuchni po egzotyczne składniki pochodzące z innych części świata. Z jednej strony wynika to z czystej ciekawości i chęci próbowania, z...czytaj dalej
Sok na zdrowie
Wypowiedzi dla portalu biomedical.pl na temat soków i ich wpływu na zdrowie udzieliła dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia...czytaj dalej
Dieta pudełkowa - zalety i wady cateringu na diecie
Ludzie coraz bardziej dbają o zdrowie. Uprawianie sportów, walka z nałogami oraz właściwe odżywianie stanowią wyznacznik stylu, a nawet klasy społecznej. Liczba...czytaj dalej
Dieta ubogoresztkowa (niskoresztkowa) – zasady stosowania i korzyści zdrowotne
Dieta ubogoresztkowa jest dość restrykcyjna i zazwyczaj bywa przestrzegana głównie przez osoby, którym lekarz zalecił właśnie taki sposób odżywiania. Głównymi w...czytaj dalej
Jagody acai – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Jagody acai zyskują coraz większą popularność wśród Polaków. Te małe czarne kulki, wyglądem przypominające borówki amerykańskie, zawierają bardzo dużo cennych s...czytaj dalej
Czarny bez – właściwości zdrowotne, przepisy
Czarny bez (Sambucus nigra L.), nazywany również bzem leczniczym, aptekarskim bądź w niektórych regionach (zwłaszcza w Wielkopolsce) hyćką, to popularny krzew s...czytaj dalej
Dieta dr Budwig – zasady i korzyści zdrowotne
Dieta dr Budwig opiera się na uzupełnianiu niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wyeliminowaniu z jadłospisu produktów przetworzonych, cukru, mięsa i tłust...czytaj dalej
Olej z awokado – właściwości, zastosowanie, zalety
Awokado w 77 % składa się z oleju i to właśnie on jest najcenniejszy w tym owocu. Większość ludzi kojarzy awokado tylko z guacamole (pastą z miąższu), a nie zda...czytaj dalej
Białko po treningu – jak wpływa na organizm i sylwetkę, źródła, podział suplementów proteinowych
Białko to bardzo ważny składnik pokarmowy, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest również podstawowym budulcem masy mięśniowej, dlat...czytaj dalej
Kokos – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, przepisy
Kokos nie bez powodu nazywany jest najzdrowszym owocem świata - zawiera ogromną ilość korzystnie działających na nasz organizm tłuszczów, witamin, minerałów i b...czytaj dalej
Kasza bulgur - charakterystyka, wartości odżywcze, przepisy
Kasza bulgur - odmiana kaszy wyrabiana z twardych ziaren pszenicy durum. W krajach Dalekiego Wschodu jej walory smakowe były znane już 4000 lat temu. Obecnie ka...czytaj dalej
Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Orzechy brazylijskie nie bez powodu nazywane są brazylijskim złotem - ich zdrowotne właściwości i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że to nie tylko smac...czytaj dalej
Erytrytol – właściwości, zastosowanie, zalety i wady
Nie powinno się eliminować całkowicie cukru z diety, nawet jeśli zależy nam na utracie wagi. Jest to dobra wiadomość dla tych, którzy bez słodkości nie wyobraża...czytaj dalej
Seler naciowy - właściwości odżywcze i zdrowotne, przepisy
Seler naciowy to zdecydowanie niedocenione warzywo w polskiej kuchni. Posiada wiele cennych składników wspomagających pracę naszego organizmu. Często wykorzysty...czytaj dalej
Dieta kliniki Mayo – zasady, efekty, jadłospis
W Klinice Mayo - jednym z amerykańskich centrów leczenia otyłości - opracowano nowy program odchudzający, który zdobył wyjątkowo dobre recenzje od ekspertów. U...czytaj dalej
Owsianka – właściwości, korzyści i przepisy
Mało kto wie, że owsianka zajmuje trzecie miejsce w rankingu najzdrowszych produktów żywieniowych. Płatki owsiane zostały określone produktem wszech czasów prze...czytaj dalej