Dieta i odżywianie


Daktyle – właściwości i zastosowanie świeżych i suszonych daktyli
Daktyle uważane są za jedne z najzdrowszych owoców na świecie, zawierają wiele minerałów i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cenią j...czytaj dalej

Oliwki oraz oliwa z oliwek - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, wybrane przepisy
Oliwki są owocami drzewa oliwnego, przysmakiem o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Stanowią ważny element diety śródziemnomorskiej, uchodzącej za jedną z na...czytaj dalej

Morele – wykorzystanie, walory zdrowotne, wybrane przepisy z morelami
Morele (łac. pruna armenica) to soczyste owoce pestkowe, które przywędrowały do Europy aż z Chin. Morele zachwycają intensywnym, słodkim smakiem, soczystą konsy...czytaj dalej

Barwniki spożywcze - synteteyczne i naturalne
Barwniki spożywcze jako chemiczne dodatki nieobojętne dla ludzkiego zdrowia stosowane masowo w żywności przetworzonej stanowią temat publicznej debaty, probleme...czytaj dalej

Kardamon – zastosowanie, właściwości zdrowotne, przepisy
Kardamon jest przyprawą znaną i używaną od kilku tysięcy lat. Jego zalety od dawna są wykorzystywane w kuchni oraz w lecznictwie. Może być stosowany w profilakt...czytaj dalej

Poziomki – właściwości lecznicze, wartości odżywcze, przepisy
Poziomka pospolita (łac. fragaria vesca) ceniona jest przede wszystkim z uwagi na nieprzeciętne walory smakowe i zalety dekoracyjne, natomiast wykorzystywana do...czytaj dalej

Dieta Tombaka – komu jest zalecana, wybrane rodzaje, sposoby na oczyszczenie jelit, przykładowa dieta cytrynowa
Diety Tombaka to zyskujące coraz większą popularność kuracje wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu licznych chorób. Stosowane są między innymi przez osoby zm...czytaj dalej

Dieta probiotyczna dr. Perricone’a – zasady, wady, zalety, przykładowe jadłospisy
Dr Nicholas Perricone jest profesorem na Uniwersytecie Michigan. Stał się dermatologiem gwiazd i specjalistą od terapii przeciwzmarszczkowych. Wymyślona przez n...czytaj dalej

Inulina – naturalny prebiotyk o właściwościach prozdrowotnych i wspomagających odchudzanie
Inulina to naturalny prebiotyk, który cieszy się coraz większą popularnością. Jest niskokaloryczna, wspomaga proces odchudzania oraz funkcjonowanie jelit, ma ni...czytaj dalej

Dieta OXY – nowa dieta białkowa
OXY dieta, stworzona przez dietetyka Patrycję Mazur, to nowość wśród sposobów na odchudzanie. Ma być alternatywną, ulepszoną wersją diety Dukana, której wiele o...czytaj dalej

Topinambur (słonecznik bulwiasty) – zastosowanie, właściwości zdrowotne, przykładowe przepisy
Topinambur - pod tą tajemniczą nazwą kryje się niepozorne warzywo bulwiaste z rodziny astrowatych, wizualnie nieco przypominające korzeń imbiru. Ze względu na n...czytaj dalej

Tapioka – wartości odżywcze i zastosowanie
Tapioka jest produktem uzyskiwanym podczas obróbki bulw manioku. W Ameryce Południowej, Azji i Afryce są one odpowiednikiem naszych polskich ziemniaków i bardzo...czytaj dalej

Bubble tea – herbata z perełkami tapioki
Napój z herbaty, mleka, lodu i tapioki, zwany buble tea wymyślony został w latach 80. XX wieku na Tajwanie. Od tamtej pory staje się coraz popularniejszy. Ciągl...czytaj dalej

Bataty (słodkie ziemniaki) – właściwości lecznicze, wspomaganie odchudzania, przepisy na dania z batatów
Bataty to źródło witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych niezbędnych dla organizmu. Z tej przyczyny słodkie ziemniaki od pewnego czasu coraz cz...czytaj dalej

Ksylitol czyli cukier brzozowy – zdrowy zamiennik cukru
Wśród konsumentów rośnie skłonność do szukania nowych, naturalnych, a przy tym niskokalorycznych alternatyw dla cukru. Niestety nie każdy produkt może faktyczni...czytaj dalej

Asafetyda - zastosowanie i właściwości lecznicze
Na Jamajce panuje przesąd, że asafetyda odstrasza złe moce. W niektórych krajach Europy sznurkiem przywiązuje się jej kawałek dzieciom do szyi, żeby chroniła pr...czytaj dalej

Syrop z agawy – alternatywa dla cukru czy oszustwo?
Syrop z agawy, często określany jako “zdrowy zamiennik cukru”, to bezglutenowy słodzik dodawany do deserów, napojów czy batoników kupowanych w sklepach ze zdrow...czytaj dalej

Błonnik witalny – skład, właściwości zdrowotne, dawkowanie i przeciwwskazania
Błonnik, inaczej zwany włóknem pokarmowym, to nierozpuszczalna i nieulegająca trawieniu substancja o niezwykłym znaczeniu dla sprawnego funkcjonowania układu po...czytaj dalej

Rabarbar – lecznicze i szkodliwe właściwości rzewienia
Rabarbar, znany również pod nawą rzewień, to bylina, która jest przede bogatym źródłem witaminy C. W składzie rabarbaru znajdują się także witaminy A, E, K oraz...czytaj dalej

Cukier biały, brązowy i trzcinowy – czym się różnią i który wybrać?
W ostatnich latach na sklepowych półkach coraz częściej zaczęły się pojawiać różne rodzaje cukru. Do wyboru mamy już nie tylko cukier biały, lecz także brązowy...czytaj dalej