Dieta i odżywianie
Jagody – właściwości zdrowotne
Jagody pojawiają się w okresie letnim (czerwiec-wrzesień). Każdy wie, że są pyszne, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z ich zbawiennego wpływu na nasz organiz...czytaj dalej
Uzależnienie od słodyczy – jak je rozpoznać?
Większość z nas uwielbia słodycze, które są doskonałym sposobem na poprawę złego humoru. Problem zaczyna się wtedy, gdy ilość spożywanych słodkości przekracza g...czytaj dalej
Spirulina - działanie i zastosowanie
Spirulina to niebiesko-zielona alga, która występuje na terenach czystych i ciepłych zbiorników wodnych (jeziora, rzeki). Dzięki swemu bogactwu składników odżyw...czytaj dalej
Korzyści zdrowotne z jedzenia kapusty
Wszyscy doskonale ją znamy, jemy w różnych postaciach, czy to w sałatkach na surowo, poszatkowaną, kiszoną, czy w postaci bigosu, czy w naszych przepysznych po...czytaj dalej
Korzyści z jedzenia gruszek
Gruszka znana jest od tysięcy lat. Rzymscy ogrodnicy już w starożytności krzyżowali różne jej rodzaje, by po latach uzyskać aż 50 odmian tego owocu. Niedługo po...czytaj dalej
Wartości odżywcze i zastosowanie komosy ryżowej
Komosa ryżowa uprawiana była już 5 tys. lat temu na obszarze Ameryki Południowej. Była podstawowym pożywieniem Inków przez co w tamtych regionach nazywana jest...czytaj dalej
Dieta przy trądziku
Trądzik to choroba skóry, która jest coraz większym problemem na całym świecie. Podstawową metodą leczenia jest oczywiście leczenie farmakologiczne zalecone prz...czytaj dalej
Jak ograniczyć słodycze?
Wielu z nas nie może uporać się z nałogiem - bo śmiało tak możemy to nazwać - jedzenia słodyczy. Stoi za tym oczywiście cukier, który - jak każdemu doskonale po...czytaj dalej
Dieta św. Hildegardy
Św. Hildegarda z Bingen (1098-1179) była wizjonerką, mistyczką, reformatorką religijną i uzdrowicielką. Zasłużyła się w wielu kwestiach, nie bez powodu została...czytaj dalej
Wegetarianizm a fitness
Wegetarianizm jest świadomym wyborem i rezygnacją ze spożywania mięsa oraz z produktów pochodzenia zwierzęcego. Powodem przejścia na wegetarianizm mogą być pobu...czytaj dalej
Dieta warzywna
Dieta warzywna jest stosowana głównie po to, aby zrzucić w dość szybkim okresie czasu, zbędne kilogramy. Polega ona na spożywaniu tylko i wyłącznie warzyw, któr...czytaj dalej
Dieta bogata w żelazo
Przy niedoborze żelaza należy dbać o odpowiednią dietę. Na tę przypadłość może zachorować każdy bez względu na wiek. Ponieważ ten ważny składnik dostarczany jes...czytaj dalej
Zielona kawa - właściwości
Zielona kawa to kawa, której nie poddano procesowi palenia. Przy paleniu kawa zyskuje charakterystyczny smak, ale traci niektóre składniki odżywcze, w tym kwas...czytaj dalej
Cynamon - właściwości i działanie
Cynamon jest podobno najstarszą przyprawa świata - jego właściwości były znane już w starożytności. Chińczycy i Egipcjanie wykorzystywali go na wiele sposobów...czytaj dalej
Co to jest cydr jabłkowy? Przepisy na cydr
Cydr jabłkowy nazywany jest też jabłecznikiem. Jest lekkim trunkiem alkoholowym przygotowywanym z drożdży oraz dojrzałych jabłek, a konkretnie z przefermentowan...czytaj dalej
Imbir - właściwości i działanie
Właściwości zdrowotne imbiru są powszechnie znane na całym świecie. Imbir jest wręcz skarbnicą substancji o właściwościach uzdrawiających. W Azji niemal niewyob...czytaj dalej
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Wokół wspomagającego odchudzanie octu jabłkowego krąży wiele opinii, pozytywnych i bardziej sceptycznych. Czy picie octu jabłkowego rzeczywiście pomaga zrzucić...czytaj dalej
Przyczyny braku efektów odchudzania
Osoby, które marzą o stracie wagi i idealnej sylwetce często poświęcają wiele, żeby osiągnąć swój cel. Stosowanie wymyślnych diet, męczące ćwiczenia na siłowni...czytaj dalej
Żywienie osób starszych
Organizm człowieka zaczyna się starzeć po 40. roku życia, jednak objawy tego procesu wzmagają się po 60. roku życia. Osoby w podeszłym wieku potrzebują staranne...czytaj dalej
Korzyści ze spożywania oleju z ryb
Oleje rybne zawierają niezwykle zdrowe i ważne dla organizmu kwasy tłuszczowe Omega-3, takie jak kwas DHA - kwas dokozaheksaenowy oraz EPA - kwas eikozapentaeno...czytaj dalej