Naukowiec Franz Messerli stwierdził, że w krajach, w których przypada więcej zjedzonych tabliczek czekolady na osobę, obywatele częściej nagradzani są Nagrodą Nobla. Czy ma to jakiś związek? Prawdopodobnie nie, ale to badanie wydaje się być dość oryginalne.
Mówi się, że istnieje powiązanie pomiędzy ilością świecących lamp na ulicach i liczbą samobójstw.
Do grupy „dziwnych korelacji” można będzie dodać nowe badanie opracowane przez Franza Messerli, który pokazuje, że można dopatrzeć się związku między spożyciem czekolady na mieszkańca a liczbą Nagród Nobla przyznanych naukowcom danego kraju.
Spożywanie czekolady, tak samo jak zielonej herbaty czy czerwonego wina do obiadu, może sprawić, że staniemy się bardziej inteligentni. Według badania, nadmierny przyrost inteligencji może być przypisywany flawonoidom, zawartym w tych produktach spowalniających lub neutralizujących spadek poznawczy.
Działanie lecznicze niektórych ziół uwarunkowane jest obecnością niektórych flawonoidów, które wykazują między innymi właściwości przeciwzapalne, moczopędne czy też uszczelniające naczynia krwionośne.
Franz Messerli ze szpitala Saint Luke’s-Roosevelt (Nowy York) udał się w podróż do Katmandu (Nepal), gdzie przyszło mu na myśl zweryfikowanie w sposób czysto teoretyczny wpływu flawonoidów na inteligencję.
Zobacz również:
Aby oszacować spożycie czekolady, odniesiono się do sprzedaży największych jej producentów w 22 krajach na świecie. Posługując się Wikipedią, można było doszukać się informacji o wszystkich noblistach do 2011r.
Dane zostały porównane przez testy statystyczne i ostatecznie opublikowane w New England Journal of Medicine.
Naukowcy są zaskoczeni rezultatami. Rzeczywiście, w krajach, w których spożycie czekolady jest wysokie, odnotowano większość laureatów Nagrody Nobla. Na czele figuruje Szwajcaria, która jest największym konsumentem kakao na świecie (co nie powinno z resztą dziwić).
Za nią uplasowała się Francja, USA, Irlandia, Dania, Austria, Norwegia, Wielka Brytania i Niemcy.
Według naukowca, ażeby w danym państwie większa ilość osób została laureatami tego prestiżowego konkursu, trzeba by zwiększyć konsumpcję czekolady na mieszkańca o 400g każdego roku (co wynosi 1,1g więcej każdego dnia!).
Co więcej, Szwedzi są przypadkiem dość szczególnym. Tak samo jak Francuzi, należą do jednych z większych konsumentów czekolady na świecie. Według statystyk powinni otrzymać 14 Nagród Nobla, a otrzymali przeszło dwa razy więcej – 32 nagrody.
Messerli widzi dwa rozwiązania. Według niego, Szwedzi nie potrzebują dużych ilości czekolady, żeby ich mózg funkcjonował na pełnych obrotach. Drugą opcją jest ingerencja jury przyznającego Nagrody Nobla.
Oczywiście to badanie nie jest traktowane poważnie. Franz Messerli podszedł do przeprowadzanych badań z dozą ironii. Naukowcy wyjaśniają, że spożycie czekolady jest powiązane z bogactwem krajów, a nie z inteligencją noblistów.
Żartują również, że aby otrzymać Nobla w dziedzinie chemii czy medycyny, należy spożywać czekoladę mleczną, a żeby odnieść sukces w dziedzinie fizyki – najbardziej rekomendowana jest czarna.
Komentarze do: Aby otrzymać Nagrodę Nobla, jedz więcej czekolady!