Szukaj

Agrest - właściwości, uprawa, przepisy

Polski klimat pozwala na uprawę wielu sezonowych owoców, dlatego często w swoich ogródkach zasadzamy między innymi truskawki, maliny, borówkę amerykańską, winogrona oraz agrest. Ten ostatni jest szczególnie warty uwagi ze względu na właściwości zdrowotne, bogactwo wartości odżywczych i walory smakowe.

Agrest - właściwości, uprawa, przepisy

Agrest to specyficzny owoc, ponieważ z wyglądu nie można go porównać do żadnego innego sezonowego rarytasu. Jego miąższ natomiast określa się jako soczysty, mięsisty i bardzo zdrowy. Uprawa agrestu jest stosunkowo łatwa i nie sprawia trudności, a dżem lub sok z tego produktu dawno podbił serca Polaków.

Właściwości zdrowotne agrestu

Bogactwo kwasu askorbinowego

Agrest to jeden z tych owoców, które zawierają mnóstwo witaminy C. Na 100 g tego produktu przypada aż 28 mg kwasu askorbinowego, który jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Przede wszystkim przyspiesza gojenie ran, sińców oraz zapobiega krwawieniu z dziąseł. Ponadto obniża ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zapobiega chorobom układu krążenia i reguluje stężenie glukozy we krwi. Warto pamiętać, że witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale wpływa także na poprawne funkcjonowanie całego organizmu, biorąc udział w licznych procesach metabolicznych.

Potas w agreście

Potas jest pierwiastkiem, który znajduje się w agreście i który pełni wiele funkcji w naszym organizmie. Między innymi kontroluje poziom wody w naszym ciele oraz utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi. Ponadto odpowiada za odpowiednie napięcie mięśni. Niedobór potasu może skutkować zaburzeniami ciśnienia i rytmu serca.

Zawartość wapnia

Agrest zawiera sporo wapnia, dlatego należy go spożywać, aby cieszyć się poprawną kondycją naszego organizmu. Ten minerał magazynowany jest w kościach, mięśniach, zębach, włosach, a nawet paznokciach. Właściwości ma wiele: reguluje poziom pH we krwi, poprawia przekazywanie impulsów nerwowych, wpływa na poprawną pracę mięśnia sercowego, zapobiega osteoporozie, obniża ciśnienie krwi oraz jest ważnym budulcem włosów, skóry i paznokci.

Agrest jako źródło magnezu

Oprócz potasu, wapnia i witamin agrest zawiera również magnez. Wiele się słyszy dzisiaj, że organizm, w którym występuje niedobór tego pierwiastka, jest narażony na wszelkie infekcje i choroby. Minerał ten nie bez powodu nazywany jest „królem życia”. Decyduje o wydolności układu kostnego, trawiennego i nerwowego, zwalcza miażdżycę oraz wzmacnia odporność organizmu.

Uprawa agrestu

Agrest można z powodzeniem uprawiać w Polsce. Ten krzew owocowy najlepiej rośnie na glebie żyznej, bogatej w próchnicę i średnio wilgotnej. Najbardziej lubi stanowiska odpowiednio nasłonecznione. Przed rozpoczęciem uprawy warto również nawieźć ziemię kompostem lub obornikiem. Agrest najlepiej sadzić w okresie jesiennym, czyli od końca września do początku listopada. Warto obok siebie umieścić kilka odmian tego owocu, ponieważ wzbogaci to plony. Glebę wokół krzewów należy ściółkować torfem lub granulowanym węglem brunatnym, gdyż zahamuje to rozwój chwastów i zatrzyma wodę. Należy podczas uprawy pamiętać o cięciu gałęzi agrestu, zwłaszcza starych pędów. Wpływa to znacznie na plon oraz wzrost. Owoce należy zbierać w lecie i dodawać je do różnych dań lub robić z nich przetwory.

Przepisy na dania z agrestem

Domowy dżem agrestowy

Składniki:

  • 1 kg zielonego agrestu,
  • 35 dag cukru brązowego,
  • sok z połówki cytryny,
  • 3 łyżki wody.

Wykonanie:

Na początek agrest umyć, usunąć szypułki. Przełożyć do garnka, dodać cukier brązowy, sok z cytryny i wodę. Gotować cały czas na małym ogniu, co chwilę mieszając. Z owoców, soku i cukru powinna powstać jednolita masa - czyli właśnie dżem z agrestu. Gdy konsystencja będzie odpowiednia, zdjąć go z gazu i przełożyć do wcześniej wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcić i postawić na nakrętkach. Pasteryzować około 15 minut, a następnie przenieść dżem z agrestu w słoiczkach w chłodne miejsce.

Sernik z agrestem

Ciasto:

  • 20 dag mąki do wypieku ciast,
  • 10 dag masła,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.

Masa:

  • 75 dag mielonego białego sera,
  • 5 dag masła,
  • 15 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 25 dag agrestu.

Wykonanie:

Z podanych składników należy zagnieść kruche ciasto, a później schłodzić. Agrest dokładnie umyć, odsączyć, usunąć szypułki i ogonki. Potem ciasto należy rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy, a następnie ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec aż się zarumieni (około 20 minut). Masło należy utrzeć z cukrem, dodać żółtka, a następnie białka ubić na sztywną pianę. Ser zmiksować z otartą skórką i z masą żółtkową. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Na koniec ciasto wyłożyć 1/3 masy serowej i posypać agrestem. Przykryć masą, która nam pozostała. Piec około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Waniliowa zapiekanka z ryżu z agrestem

Składniki:

  • 250 g agrestu,
  • 250 ml słodkiej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 5 g masła,
  • 2 torebki ryżu (w sumie 200 g),
  • 25 g cukru brązowego,
  • 1 laska wanilii.

Wykonanie:

Na początek ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Agrest należy umyć i obrać z szypułek. Potem przekroić owoce na połówki. Rozgrzać piekarnik do 180° stopni C. Następnie spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i wyłożyć połowę ryżu. Rozłożyć agrest i przykryć go drugą porcją ryżu. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii i wydobyć ze środka ziarenka. Śmietanę wymieszać z żółtkami jajek, cukrem i ziarenkami wanilii. Zalać tak przygotowaną miksturą ryż z agrestem i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Masa powinna całkowicie się ściąć, a wierzch zapiekanki lekko przyrumienić. Po upływie czasu pieczenia zapiekanka będzie gotowa do podania.

Autor: Zuzanna Majeran

Komentarze do: Agrest - właściwości, uprawa, przepisy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz