Jak się okazuje, alkohol, kiełki czy ciemne mięso ryb to produkty, które mogą być znaczących źródłem arsenu w diecie. Najnowsze badania wykazały również, że także woda zawiera duże ilości tego pierwiastka, a zbyt duże jego stężenie doprowadzić może do rożnych problemów zdrowotnych tj., nowotwory czy choroby naczyniowe.

Badacze pytani 852 uczestników o spożywane przez z nich w ostatnich czasie produkty tj., nabiał, owoce, warzywa, jaja, mięso, pieczywo czy różnego rodzaju napoje w tym również alkohole. Po pobraniu wycinka paznokcia u badanych osób okazało się, że najwyższe stężenie zanotowano u jednostek, które spożywały większe ilości alkoholu niż reszta badanych. Co więcej ci, którzy pili więcej alkoholu i zjadali większe ilości brukselek mieli zwiększone stężenie tego pierwiastka, a to z kolei wiązało się również z zakłóceniem metabolizmu.
Zobacz również:
Podwyższoną ilość arsenu zauważono także u ludzi jedzących ciemne mięso ryb, między innymi steki z tuńczyka, makrele, łososia czy sardynki.