Obywatele Stanów Zjednoczonych mają dziś mieć w organizmach mniej tłuszczów trans niż mieli dziesięć lat temu, jak stwierdza nowe badanie. W latach 2000 – 2009, średni poziom kwasów tłuszczowych trans spadł o 58%, według nowego badania, opublikowanego w Journal of the American Medical Association.
Badanie zostało przeprowadzone na dorosłych obywatelach rasy białej. Zmiany te mogą być bardzo dobrą nowiną dla zdrowia Amerykanów, ponieważ tłuszcze trans są związane z większym poziomem cholesterolu oraz ryzykiem choroby serca. A to oznacza, że niższy poziom tych tłuszczów we krwi oznacza również mniejsze zagrożenie chorobami serca.
Skąd właściwie taki spadek, nie jest jeszcze jasne, ale badacze odnotowują, że tłuszcz trans często znajdują się w przetworzonej żywności. A w 2003 roku, amerykańska agencja Food and Drug Administration zaczęła wymagać, aby na etykietkach produktów żywnościowych zaznaczano zawartość tłuszczów trans.
Dodatkowo, w tym samym czasie, producenci zaczęli wycofywać tłuszcze trans ze swoich artykułów, a władze zdrowotne zaczęły mówić coraz więcej na temat ryzyka dla zdrowia, związanego z tymi tłuszczami, jak wyjaśnia jeden z autorów badania, pan Hubert Vesper z centrów CDC (Centers for Disease Control and Prevention, centra kontroli i prewencji chorób). Reasumując, wszystkie te czynniki mogły przyczynić się do spadku tego poziomu.
Zobacz również:
W badaniu tym, badacze pobrali do badania próbki krwi od 229 dorosłych – pobrane jeszcze w 2000 roku w ramach narodowej ankiety zdrowia. Jak również nowe próbki, w liczbie 292, pobrane w 2009 roku.
Krew ta została przeanalizowana w kierunku obecności czterech podstawowych tłuszczów trans. Tłuszcze te pozostają stabilne we krwi, a więc nie zostały zdegradowane w okresie pomiędzy pobraniem obydwu próbek, wyjaśnia Hubert Vesper z centrów CDC.
Badanie to skupiło się jedynie na osobach rasy białej, tak więc jego wyniki nie mogą być generalizowane na inne grupy etniczne, dodaje jeszcze naukowiec. Potrzebne są więc dodatkowe badania, które pozwolą stwierdzić, czy poziom cholesterolu spadł generalnie w całej populacji amerykańskiej, równocześnie ze spadkiem poziom tłuszczów trans.
Badacze planują dalsze analizy swoich danych, aby lepiej ustalić skuteczność działań podjętych przez władze zdrowotne, mających na celu redukcję tłuszczów trans, podsumowuje Hubert Vesper z Centers for Disease Control and Prevention.
Komentarze do: Amerykanie jedzą zdecydowanie mniej tłuszczów trans