Antocyjany - antyoksydanty w diecie dla zdrowia i urody
Szybkie tempo życia, złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, stosowanie używek, takich jak: papierosy, kawa czy alkohol mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie czy wygląd. Taki styl życia sprzyja tworzeniu się wolnych rodników, które są odpowiedzialne między innymi za starzenie się naszego organizmu i choroby cywilizacyjne. Antyoksydanty, zwane też przeciwutleniaczami to związki, które niwelują skutki takiego trybu życia.
Do naturalnych przeciwutleniaczy należą m.in.: witaminy A, C, E, a także różne związki polifenoli, do których zaliczamy np. antocyjany.
Antocyjany to grupa barwników roślinnych o kolorach czerwonym, fioletowym i niebieskim. Najczęściej występują w owocach, kwiatach i liściach. Znajdują się przede wszystkim w zewnętrznych warstwach komórek. Barwa antocyjanów zależy od ich budowy chemicznej, ale również od kwasowości owocu.
Antocyjany pełnią w roślinie szereg różnorodnych funkcji. Przede wszystkim to przeciwutleniacze, które chronią roślinę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które z kolei mogą doprowadzić do uszkodzenia DNA komórki i w konsekwencji czego do jej śmierci.
W zależności od kombinacji ugrupowań, antocyjany zaliczane są do kilku podgrup: cyjanidyn, delfinidyn, malwidyn, pelargonidyn, petunidyn.
Stosując dietę bogatą w antocyjany zapobiegamy szkodliwemu wpływowi wolnych rodników na narząd wzroku. Dzięki czemu można uniknąć zmian zwyrodnieniowych siatkówki oka. Antocyjany obniżają kruchość naczyń włosowatych, także tych występujących w gałce ocznej, a co za tym idzie, oko jest bardziej ukrwione i bardziej odżywione. Dodatkowo stymulują produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny, substancji odpowiedzialnej za poprawne widzenie o zmroku.
Antocyjany pełnią ważne role w organizmie człowieka. Wykazują działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, uspokajające, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dodatkowo wspomagają przyswajanie witaminy C w organizmie, jednocześnie przeciwdziałając jej utlenieniu. Dlatego też zalecane są w leczeniu grypy i przeziębienia. Kolejną właściwością antocyjanów jest ich duża rola w poprawianiu pamięci, procesach uczenia się i pracy mózgu. Łagodzą także skutki choroby Alzheimera, Parkinsona i starczej demencji.
Zobacz również:

Antocyjany ponadto wpływają korzystnie na działanie układu pokarmowego, wspomagając przemianę materii, regulując gospodarkę tłuszczu w organizmie, a także ułatwiając pracę niektórych narządów wewnętrznych. Wykazują właściwości osłaniające, chroniąc wątrobę przed żółtaczką A i B. Chronią także ten narząd przed zatruciem wywołanym przez Paracetamol. Antocyjany działają łagodząco u osób z zapaleniem trzustki. Spowalniają bowiem zmiany chorobowe i łagodzą objawy choroby takie jak np.: nudności, bóle brzucha czy wymioty.
Wciąż trwają badania nad przeciwnowotworowym działaniem antocyjanów na nasz organizm. Związki te zawarte w białych winogronach oraz jabłkach wspomagają leczenie nowotworów płuc. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i odbytnicy. Zaobserwowano również zbawienny wpływ antocyjanów w walce z innymi typami nowotworów.

Wśród owoców najbardziej bogatych w te przeciwutleniacze można wyróżnić aronię. Zwiększona ilość produktów i przetworów z tego owocu w naszej diecie skutecznie zabezpieczy nas przed chorobami serca i układu krążenia. Dodatkowo składniki aronii łagodzą skutki radioterapii oraz zmniejszają uboczne skutki leków przeciwnowotworowych. Owoce aronii wspomagają odtruwanie organizmu, m.in. poprzez usuwanie niektórych szkodliwych metali ciężkich, w tym ołowiu.
Jednym ze sposobów na zachowanie zdrowia, dobrego samopoczucia, urody i młodości jest odpowiednia dieta bogata w antyoksydanty pochodzące z naturalnych produktów. Osobom zapracowanym, żyjącym w napięciu, zabieganym, przemęczonym, warto polecić suplementy diety bogate w przeciwutleniacze, np. ekstrakt z borówek, aronii czy czerwonych winogron.
Autor:
Anna Marciniec
dietetyk NaturHouse
oddział NaturHouse w Krakowie
przy ul. Wielopole