W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Appetite, emerytowany profesor Mark Wahlqvist z Wydziału epidemiologi Uniwersytetu Monash z Azji, przeprowadził analizę związku między apetytem a śmiertelnością.
- Apetyt jest powszechnie uważany za jeden z największych wskaźników zdrowia - uważa profesor Wahlqvist.
Ochota na jedzenie jest bardzo często mniejsza w podeszłym wieku. Wszystko spowodowane jest wieloma czynnikami, często określanymi jako „anoreksja starzenia”. Związane jest to z ogólnym pogorszeniem stanu zdrowia, skutkami ubocznymi niektórych leków, które wpływają na apetyt jak i również z czynników psychologicznych takich jak samotność czy depresja. Również okoliczności rodzinne i czynniki środowiskowe mają znaczącą rolę.
Zobacz również:
- Czynniki tego rodzaju mogą prowadzić do słabego apetytu i gorszego zdrowia - powiedział profesor Wahlqvist.
Badanie które przeprowadził, obejmuje ponad 1 800 osób z Tajlandi, w wieku powyżej 65 lat. Okazało się, że osoby, które miały słabsze apetyty, spożywały mniej zróżnicowaną dietę niż inni, których apetyty były lepsze. Z tego powodu, posiadali mniejsze ilości białka, witamin, składników odżywczych a przez to czerpali mniej energii. Okazało się również, że apetyt może być wiarygodnym czynnikiem wyższej śmiertelności.
Niski apetyt może być cenną informacją, która mówi o problemach odżywczych i chorobach związanych z przedwczesną śmiercią.
Wiedza na temat apetytu u seniorów ma więc duże znaczenie i może być potencjalnie wykorzystana przez lekarzy i doktorów w klinikach społecznych.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: Apetyt jest wyznacznikiem zdrowia u osób starszych