Wysokie poziomy arszeniku w ryżu są powiązane z genetycznymi uszkodzeniami u ludzi, według nowego badania University of Manchester i CSIR-Indian Institute of Chemical Biology w Kalkucie w Indiach. W ostatnich latach naukowcy od czasu do czasu donosili o dużych stężeniach arszeniku w ryżu rosnącym w różnych regionach świata.
Badacze udowodnili teraz, że istnieje związek między ryżem zawierającym duże poziomy arszeniku a uszkodzeniami chromosomów u ludzi, dla których ryż jest podstawą diety.
Okazało się, że ludzie z wiejskich regionów Bengalu Zachodniego, jedzący ryż, który zawiera ponad 0.2mg arszeniku na 1 kg ryżu, mają więcej uszkodzeń genetycznych niż ci, co jedzą ryż z mniejszym stężeniem arszeniku.
Badanie ukazało się w Scientifc Reports.
Naukowcy przestudiowali ponad 400 000 indywidualnych komórek wyciągniętych z próbek moczu pobranych od ochotników.
Zespół uczonych celowo wybrał do badań populację, która miała względnie podobną dietę i o względnie takim samym statusie społeczno-ekonomicznym, i która nie miała innego kontaktu z arszenikiem np. poprzez picie wody.
Zobacz również:
Wykazali, że im większe było stężenie arszeniku w ryżu, tym większe były poziomy uszkodzeń genetycznych, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, u palących i u niepalących, dla wszystkich ochotników pochodzących z trzech różnych regionów Bengalu Zachodniego.
Wzorce były takie same, które zaobserwowano wcześniej u ludzi mających kontakt z arszenikiem poprzez wodę z wysokim stężeniem tej molekuły.
Arszenik ma niszczące działanie na zdrowie, powoduje między innymi raka. Naukowcy podkreślają więc, że ich praca podnosi poważne obawy odnośnie wpływu skażonego ryżu, jedzonego w ramach codziennej diety.
Prognozy są wyjątkowo niepokojące dla ludzi, którzy generalnie źle się odżywiają, których może być kilkaset milionów na całym świecie.
Prof. David Polya z University of Manchester, kierujący tym badaniem, mówi: - Mimo że obawy odnośnie arszeniku w ryżu są podnoszone już od jakiegoś czasu, o ile wiem, jest to pierwsze badanie, które wiąże konsumpcję skażonego ryżu z uszkodzeniami genetycznymi.
Komentarze do: Arszenik w ryżu – jakie jest zagrożenie dla zdrowia?