Amerykańska agencja FDA przetestowała 1 300 próbek ryżu oraz produktów ryżowych, aby powiadomić w piątek w zeszłym tygodniu, iż poziomy wykrywanego arszeniku są zbyt niskie, by można było mówić o krótkoterminowych i natychmiastowych zagrożeniach dla zdrowia.
Kolejnym krokiem będzie przeprowadzenie badań nad długoterminowymi zagrożeniami.
W 2012 magazyn Consumer Reports alarmował o arszeniku w ryżu i nawoływał do ograniczenia poziomów tego pierwiastka w tych produktach po tym, jak testy zrealizowane na 60 najpopularniejszych artykułach (Kellogg, Gerber między innymi) wykazały, że większość z nich zawierała "jakieś" poziomy nieorganicznego arszeniku, który jest znanym czynnikiem kancerogennym.
Urvashi Rangan, przedstawicielka Consumer Reports, mówi: - Zainteresowanie FDA tym tematem to wspaniała wiadomość. Odkrycia agencji odzwierciedlają nasze własne.
Zobacz również:
Nie oznacza to jednak, że konsumenci powinni wyrzucić cały ryż do kosza. Powinni być tylko świadomi, że problem istnieje i jest poważny.
Próbki przetestowane przez Food and Drug Administration pochodzą z różnych typów ziaren ryżu – biały, jaśminowy i basmanti.
Przeanalizowano też produkty ryżowe, takie jak płatki zbożowe, batoniki z ziaren ryżu, makaron ryżowy, ciastka, słodycze oraz napoje, takie jak woda ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Wszystkie razem to reprezentatywna grupa produktów ryżowych, najpowszechniej spożywanych w Stanach Zjednoczonych.
Przeciętne poziomy nieorganicznego arszeniku – czyli tego, który jest najbardziej toksyczny – mieściły się w granicach od 2.6 do 7.2 mikrogramów na porcję ziaren ryżu.
Ryż instant znajduje się na najniższym krańcu tej skali, a brązowy – na najwyższym.
W jedzeniu element ten może być obecny jako nieorganiczny arszenik albo organiczny arszenik, a razem są określane jako arszenik całkowity.
FDA ma zamiar kontynuować badania, aby przekonać się, jak wiele arszeniku jest konsumowanego w ryżu i czy te zmienne wpływają na zdrowie określonych grup populacji.
Na tę chwilę agencja zaleca zrównoważoną dietę, aby ograniczyć potencjalne efekty nadmiernej konsumpcji arszeniku wraz z ryżem.
Komentarze do: Arszenik w ryżu: poziomy zbyt niskie, by mogły stanowić zagrożenie