Szukaj

Aspartam nie jest niebezpieczny dla zdrowia

Aspartam – sztuczny słodzik, który zastępuje cukier w ponad 6 000 produktów żywnościowych – nie reprezentuje sobą ryzyka dla zdrowia, według EFSA (European Food Safety Authority, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).



Eksperci z EFSA przenalizowali dwa badania opublikowane w 2010 roku, które odnosiły się do potencjału kancerogennego aspartamu oraz do zaostrzonego ryzyka przedwczesnego porodu.

Zdaniem ekspertów, te dwa badania nie dostarczają wystarczających dowodów naukowych, które zmuszałyby do zrewidowania dziennej akceptowanej dawki dla apartamu, która została ustalona na 40 mg na kilogram masy ciała.


W swoim komunikacie, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podtrzymuje, iż będzie w dalszym ciągu uważnie nadzorował publikacje naukowe w tej dziedzinie, aby zidentyfikować każdy nowy dowód naukowy, dotyczący słodzików, który mógłby określić ewentualne ryzyko dla zdrowia ludzkiego.

Komentarze do: Aspartam nie jest niebezpieczny dla zdrowia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz