Szukaj

Awokado obniża ryzyko choroby serca

Dieta bogata w jedzenie przetworzone, cukier, słodycze i grillowane mięso, drastycznie podnosi poziomy zapalenia w całym ciele, powodując uwalniania proteiny IL-6 (interleukina 6). Badacze posługują się pomiarami IL-6 w osoczu, aby określić systemowe zapalenie w organizmie. Odkryli, że jest do skuteczny wskaźnik ryzyka rozwoju wielu chronicznych chorób, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, rak, demencja, syndrom metaboliczny.



Badanie University of California, opublikowane w Food and Nutrition, udowadnia zaś, że zjedzenie połowy świeżego awokado z burgerem może zahamować działanie IL-6, w porównaniu do zjedzenia burgera bez awokado.

Wiele już badań udowodniło dobroczynne działanie awokado dla zdrowia, z uwagi na jego niską zawartość tłuszczu.

Prowadzone jest także badanie nad powiązaniem tego owocu z redukcją wagi i ryzyka chorób przewlekłych, którego pierwsze rezultaty właśnie podano do wiadomości publicznej.

Projekt ten obejmuje grupę zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 35 lat. Uczestnikom tym podano posiłek składający się z hamburgera, ale bez awokado.


Cztery godziny po posiłku zmierzono poziom IL-6 we krwi. Okazało się, że poziom tej proteiny wzrósł o 70%.

Wzrost ten jest zresztą podobny do poziomów obserwowanych u osoby walczącej z infekcją bakteryjną lub wirusową. Poziomy IL-6 zazwyczaj spadają, kiedy infekcja jest kontrolowana, ale u ludzi jedzących wiele zapalnych produktów pokarmowych, poziomy te nigdy nie wracają do normalności.

Kiedy zaś uczestnikom badania podano burgera z awokado, poziomy IL-6 wzrosły do 40%.

Poza tym okazało się, że nie doszło do wzrostu poziomów trójglicerydów, co jest dobrą wiadomością, gdyż wysokie trójglicerydy są bezpośrednio powiązane z ryzykiem powstawania płytek w tętnicach oraz rozwojem chorób sercowo-naczyniowych.

Odkryto także, że obwodowe krążenie krwi było zredukowane o 27% po zjedzeniu samego burgera, natomiast po zjedzeniu burgera z awokado nie stwierdzono zmian w przepływie krwi.

Główny autor badania dr David Heber mówi: - Udowadniamy, że awokado wspiera normalne funkcje naczyniowe, co jest niezwykle ważne dla zdrowia serca.

Komentarze do: Awokado obniża ryzyko choroby serca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz