Z przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii badań wynika, że niektóre gotowe do spożycia sałatki zawierają nawet dwa razy więcej soli niż jedzenie typu fast food. Naukowcy wykazali również, że aż 77% sałatek (łącznie 511 produktów) zawiera więcej soli niż paczka chipsów ziemniaczanych.
- Kiedy wypowiadamy słowo sałatka, wyobrażamy sobie miskę pełną zdrowej żywności i produkty naturalne. Niestety to nieprawda. – mówi dietetyk Sonia Pombo. Mimo iż sałatki są smaczne i zdrowe, producenci żywności i niektóre restauracje nadal niepotrzebnie solą potrawy. Powoduje to, że jedzenie nie tylko zmienia smak, ale też nasze samopoczucie. Czujemy się napełnieni, wręcz objedzeni. - Nadmiar spożywanej soli może prowadzić też do wysokiego ciśnienia krwi – główną przyczynę udarów i ataków serca. – dodaje dietetyk. Wykazano, że np. Crispy Chicken & Sałatka bekonowa McDonalda zawiera więcej soli (1,3 g) niż Hamburger (1,2 g).
Zobacz również:
Sałatki podawane w supermarketach są zazwyczaj w mniejszych porcjach niż w restauracji (220-380 g), mimo to również zawierają dużą ilość soli.
Nawet specjaliści od zdrowej żywności stwierdzili, że mają one wysoką zawartość soli. Sałatka the Pod Chicken Detox Box, na przykład, oferuje 4 g soli na porcję - 67% maksymalnego dziennego spożycia.
- Niekorzystny jest fakt, że sałatka, uważana za zdrowe jedzenie ma w sobie składnik, który okazał się szkodliwy dla zdrowia. - mówi Graham MacGregor, profesor medycyny w Instytucie Wolfson, Queen Mary University w Londynie. - Wiele sałatek ma pozornie dużo soli. Jest bardzo duże zróżnicowanie jej zawartości, ale najwyższe z nich można łatwo zmniejszyć. Przemysł spożywczy musi wykazać znacznie większą odpowiedzialność za zdrowie swoich klientów. – dodaje.
Przeprowadzone analizy wskazują, że średnia zawartość soli w sałatkach z supermarketów zmniejszyła się o 35% od 2005 roku - z 1,64 g na porcję do 1,06 g na porcję w 2014 roku.
Komentarze do: Badania wskazują na wysoką zawartość soli w sałatkach