Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Calgary wykazały, że szczury karmione preparatami błonnikowymi, podczas gdy ich dieta miała wysoką zawartość tłuszczu i cukru, miały znacznie mniejszy przyrost wagi ciała niż szczury, którym nie dawano błonnika.
- Badanie pomaga naukowcom lepiej zrozumieć mechanizmy kontroli masy ciała i równowagi energetycznej - mówi zespół naukowców z Cumming School of Medicine.
- Nasza praca wskazuje, że proste interwencje dietetyczne z włóknami prebiotycznymi w postaci oligofruktozy, potrafią zmniejszyć przyrost masy ciała - twierdzi Keith Sharkey z Cumming School of Medicine's Hotchkiss Brain Institute (HBI).
Badania te zostały sfinansowane przez Canadian Institutes of Health Research i opublikowane w kwietniowym wydaniu czasopisma Obesity.
Zobacz również:
Bez względu na stały dostęp do produktów bogatych w tłuszcze i cukry, szczury, którym podawana była oligofruktoza, miały tylko o jedną trzecią większą wagę niż szczury z grupy kontrolnej. Przy tym efekt nie zależał od predyspozycji genetycznych gryzoni do otyłości. Podobne wyniki mieli zarówno zwierzęta mające skłonność do nadwagi, jak i te szczuplejsze.
Oligofruktoza stanowi jedną z frakcji błonnika pokarmowego i występuje w warzywach np. cebuli i owocach np. bananach.
W 2009 roku osoby przyjmujące oligofruktozę w ciągu 12 tygodni średnio straciły około 1kg, a co najważniejsze – po tym oni nie przybierali na wadze w odróżnieniu od osób przyjmujących placebo.
Sharkey, Cluny i Raylene zaznaczają, że oligofruktoza nie powinna być postrzegana jako alteratywa dla ćwiczeń i diety, które mają dodatkowe korzyści zdrowotne.
Komentarze do: Badanie pokazuje, że szczury karmione dodatkiem błonnika mają mniejszy przyrost wagi