Ostatnie badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą sałatki dostarczają sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze i witaminy - w ich organizmie niczego nie brakuje. Wegetarianie to zdrowi ludzie, choć wielu uważa, że się zaniedbują.
Zielony eksperyment
Badanie zostało przeprowadzone przez specjalistów z University of California, Los Angeles i Louisiana State University. Ocenili oni wartość odżywczą sałatki i surowych warzyw, określili również, w jaki sposób wchłaniają się ich składniki odżywcze. Przebadane osoby, które często spożywały sałatki zamiast wystawnych obiadów, miały podwyższony poziom witaminy C, likopenu i kwasu foliowyego
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia sałatki
Podwyższony poziom witaminy C wspomaga wchłanianie żelaza i innych składników niezbędnych dla naszego organizmu. Innymi słowy, brak witaminy C może prowadzić do braku żelaza, który może przyczynić się do anemii i innych problemów.
Zobacz również:
Likopen, silny przeciwutleniacz, który znajduje się w owocach i warzywach, odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i niektórych nowotworów. Pomidory, które są zazwyczaj w sałatkach zawierają likopen.
Dodatkowo w sałatkach znajdziemy kwas foliowy (szpinak, sałata , brukselka, brokuły i szparagi). Odpowiedni poziom kwasu foliowego może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów, paznokci.
Sałatka dobra na zdrowie!
Wegetarianie i osoby jedzące sałatki mogą czuć się bezpiecznie. Znajdują się one w grupie jednych z najzdrowszych ludzi. Spożycie surowego pokarmu zapewnia prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych do krwiobiegu, a tym samym zapewnia długie i zdrowe życie.
Monika Kachniarz
Komentarze do: Bądź zdrowy i jedz sałatki!