Coraz więcej osób jest dotkniętych alergią na gluten, który jest najczęstszym po mleku alergenem. Również osoby chore na celiakię wymagają diety bezglutenowej, która wyklucza produkty zbożowe oraz te z dodatkiem zbóż. Problemem w Polsce jest brak oznaczeń na żywności, która nie zawiera glutenu. Z myślą o chorych 28 maja w Warszawie odbędą się pierwsze w Polsce GlutenFree EXPO, targi żywności bezglutenowej.
Mimo, iż celiakia i alergia na gluten są dwoma odrębnymi schorzeniami, w obu wypadkach należy stosować dietę bezglutenową. Celiakia jest schorzeniem polegającym na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Obecnie najczęściej wykrywa się celiakię u osób 30-50 letnich, częściej chorują na nią kobiety. Badania pokazują, że 1 na 100 osób jest dotknięta tą chorobą, jednak w Polsce wykrywa się niewielki odsetek wszystkich przypadków. Szacuje się, że jest to ok. 5%. Zatem choruje około 380 000 osób, z czego ogromna większość, bo aż ok. 360 000 osób nie jest świadomych choroby, a także konieczności stosowania diety bezglutenowej.
Zobacz również:
Większość produktów, które z pozoru nie powinny zawierać glutenu, posiadają jego domieszkę w swoim składzie. Z kolei te, które są bezglutenowe, nie mają na opakowaniach odpowiednich oznaczeń, przekreślonego kłosu zboża. Sprawia to wiele trudności przy skompletowaniu odpowiednich produktów potrzebnych do przygotowania bezglutenowych posiłków. Aby pomóc wszystkim chorym, a także przekonać sklepy do tego typu żywności, 28 maja, w Centrum Konferencyjnym Fundacji Polska Wiek XXI, ul. Bobrowiecka 9, odbędą się pierwsze w Polsce targi żywności bezglutenowej Gluten Free EXPO. Każdy będzie mógł bezpłatnie odwiedzić targi oraz porozmawiać z lekarzami i dietetykami na temat diety bezglutenowej, celiakii oraz alergii na gluten.
Komentarze do: Bezglutenowe targi zdrowia