30% dorosłych Amerykanów unika lub ogranicza spożycie glutenu w swojej diecie, informują badania przeprowadzone przez NPD Group, firmę obserwującą zwyczaje konsumentów. NDP obserwuje kwestie diety bezglutenowej od 2009, a badania opublikowane w styczniu 2013 potwierdziły tylko coraz większe zainteresowanie konsumentów tym tematem.
- Pokolenie temu, zdrowy tryb życia oznaczał unikanie tłuszczu, cukru, cholesterolu i sodu w diecie. Do tej pory wiele osób właśnie do tych zwyczajów ogranicza pojęcie zdrowia - mówi Harry Balzer, dyrektor analizy przemysłowej NDP. - Dzisiaj, większość z nas pragnie unikać glutenu w diecie. Obecnie jest to 30% populacji, ale liczba ta ciągle rośnie. W tym momencie to najpopularniejsza kwestia zdrowotna.
Rynek bezglutenowych produktów żywnościowych to obecnie przemysł o wartości 4,2 miliardów dolarów, a zainteresowanie dietą bez glutenu rozszerza się także na przemysł gastronomiczny.
Analizy NPD pokazały, że w 200 milionach posiłków spożytych w amerykańskich restauracjach w zeszłym roku znalazły się także bezglutenowe dania.
Zobacz również:
- Liczba dorosłych w Stanach Zjednoczonych, którzy ograniczają lub całkowicie unikają jedzenia z glutenem jest tak duża, że restauracje nie mogą jej zignorować - mówi Bonnie Riggs, analityk przemysłu gastronomicznego dla NDP.
U 3 milionów Amerykanów została zdiagnozowana celiakia, choroba która może powodować uszkodzenia jelit na skutek jedzenia pszenicy, jęczmienia lub żyta. Celiakia, zwana także chorobą trzewną, obecnie występuje 4 razy częściej niż 50 lat temu.
Nawet jeśli nagły wzrost liczby osób z alergią na gluten lub nietolerancją glutenu przyczynia się do zwiększenia popularności diety wolnej od tego składnika, inna przyczyna takiego stanu rzeczy to po prostu rzekome korzyści zdrowotne płynące z jedzenia bezglutenowego.
Dieta bezglutenowa jest na tyle modna, że zyskała nawet popularność w kulturze masowej i mediach, a większość ludzi przechodzących na dietę bezglutenową nie robi tego z powodu zaistniałej medycznej konieczności.
Jest wiele szumu wokół diety bezglutenowej i nie wydaje się, by to szaleństwo miało się szybko skończyć.
Komentarze do: Bezglutenowy zawrót głowy