Szukaj

Białko serwatki obniża cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych u osób otyłych

Serwatka białkowa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy u osób otyłych i ryzyko chorób układu krążenia, według badań opublikowanych w czasopiśmie Journal of Proteome Research i Nordic Centre of Excellence i the Danish Council for Strategic Research.

Serwatka jest formą białka, która znajduje się  w produktach mlecznych, takich jak mleko i ser. Jest to popularny suplement diety budujący mięśnie. Ostatnie badania  sugerują, że może przynieść korzyści zdrowotne u osób otyłych. Serwatka wytwarzana jest jako produkt uboczny w produkcji przetworów mlecznych, dlatego koszt produkcji jest niski w stosunku do innych suplementów białkowych.

Zdrowy  poziom cukru i tłuszczu

W Stanach Zjednoczonych 35% populacji cierpi na otyłość, co świadczy o zwiększonym ryzyku rozwoju różnych problemów zdrowotnych, w tym chorób układu krążenia i cukrzycy typu II. Odpowiednio, w tej grupie, wysoki poziom cukru we krwi oraz  wysoki poziom tłuszczów we krwi po posiłku to duże prawdopodobieństwo ryzyka cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Ostatnie badania sugerują, że u dorosłych osób otyłych, poziom tłuszczów we krwi po posiłku może być częściowo ograniczony, zależy to od rodzaju białka spożywanego podczas posiłku. Inne badania sugerują, że w szczególności białka serwatki mogą obniżyć poziom tłuszczów, a także zwiększyć produkcję insuliny (tym samym obniżyć poziomu cukru we krwi).

W celu dalszego zbadania tych kwestii badacze podali wolontariuszom posiłek, który składał się z  zupy i chleba z dodatkiem serwatki lub: kazeiny, białka mleka (białka, glutenu ziarna), białka dorsza. Okazało się, że uczestnicy którzy spożywali białko serwatkowe mają niższy poziom kwasów tłuszczowych we krwi po posiłku, jak również wyższe poziomy aminokwasów, które odpowiedzialne są za zwiększenie poziomu insuliny. To sugeruje, że u osób otyłych, białko serwatki może obniżyć ryzyko cukrzycy typu II i chorób układu krążenia.

Wiele demografii korzysta z serwatki

Badania przeprowadzone przez naukowców z Washington State University, opublikowane w Międzynarodowym Dairy Journal z2013 roku wykazały, że osoby z wysokim ciśnieniem krwi, dodając do jedzenia serwatkę przyczyniło się do zmniejszenia o sześć punktów ciśnienia krwi. Nie ma to wpływu na ludzi, którzy nie mają wysokiego ciśnienie krwi. Wcześniejsze badania wykazał, że spadek ciśnienia krwi na tej skali może zredukować ryzyko udaru o 35 do 40%, a także obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowej.

"Jedną z rzeczy, które mi się podobają to cena" powiedział badacz Susan Fluegel "Oraz oczywiście to, że białko serwatki nie jest szkodliwe w żaden sposób"

Inne badanie, opublikowane w Journal of the American College of Nutrition w 2013 r., pokazują, że zbadano wpływ serwatki oraz suplementy z białka sojowego na odporność wysportowanych mężczyzn w wieku 20 lat. Mężczyzn losowo przypisano do spożycia 20 g izolatu białka serwatki, izolatu białka sojowego lub maltodekstryny (placebo) codziennie przed podjęciem ciężkiego wysiłku. Uczestnicy nie mogli przyjmować żadnych innych suplementów w trakcie interwencji; wegetarianie, weganie oraz osoby na dietach wysokobiałkowych zostali wykluczeni z badania.

Naukowcy odkryli, że po dwóch tygodniach, sportowcy, którzy byli w grupie z serwatką, mieli znacznie niższy hormon stresu (kortyzolu) po wysiłku niż pacjenci w grupie „placebo”. Natomiast u pacjentów, którzy byli w ostatniej grupie „sojowej”, okazało się, że mają obniżony poziom testosteronu we krwi.

Inez Brodowska

Komentarze do: Białko serwatki obniża cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych u osób otyłych

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz