Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców w Izraelu spożywanie białka serwatkowego przed śniadaniem zmniejsza wahania cukru we krwi po posiłku oraz wpływa pozytywnie na reakcję organizmu na insulinę. Pojawiła się nadzieja, że białko serwatki może stać się dodatkowym i tanim narzędziem kontroli poziomu cukru we krwi u pacjentów cierpiących na cukrzycę.
W badaniach nadzorowanych przez sztab profesorów i doktorów (m.in. prof. Daniela Jakubowicz oraz Julio Wainstein z Wolfon Medical Center, Tel Aviv Universitety), Oren Froy (Uniwersytet Hebrajski w Jerozolimie oraz Bo Ahrén (Uniwersytet w Lund, Szwecja) wzięło udział piętnaście osób, u których zdiagnozowano cukrzycę typu II. Interpretacja wyników pokazała, że spożywanie białka serwatkowego zwiększa wytwarzanie insuliny, a tym samym obniża poziom cukru we krwi.
Pacjenci zostali podzieleni na dwie grupy. Jedna przed posiłkiem spożywała 50 g białka serwatkowego i 250 ml wody, drugiej wraz z wodą podane zostało placebo.
Zobacz również:
Następnie wszyscy otrzymali takie samo śniadanie, o wysokim indeksie glikemicznym. Naukowcy chcieli w ten sposób otrzymać jak najwyższe stężenie glukozy we krwi. Później chorych poddawano próbie krwi (na 30 minut przed posiłkiem, w momencie spożycia oraz odpowiednio 15, 30, 60, 90, 120, 150 i 180 minut po konsumpcji). Zgodnie z wynikami okazało się, że poziom glukozy u pierwszej wspomnianej grupy na koniec zmniejszył się o 28%.
Co najciekawsze, wczesna odpowiedź insuliny (a więc w ciągu pierwszych 30 minut po śniadaniu) była o 96% wyższa w przypadku osób zażywających serwatkę. To bardzo ważna i optymistyczna informacja, szczególnie w przypadku diabetyków. Odnotowano także wzrost GLP-1 (hormonu stymulującego produkcję insuliny). Po dwóch tygodniach eksperyment powtórzono, odwracając tym razem role, dzięki temu mimo małej liczby uczestników badacze otrzymali statystycznie wiarygodne wyniki.
Zachęceni pozytywnym rezultatem badania naukowcy biorą pod uwagę przeprowadzenie długoterminowych testów klinicznych, aby przekonać się, czy efekty działań białka serwatki są trwałe.
Komentarze do: Białko serwatkowe pomoże diabetykom?