Ludzie, którzy spożywają w swojej diecie dodatkowy błonnik, mają mniejsze prawdopodobieństwo doświadczenia udaru mózgu niż ci, którzy omijają ten składnik, jak podaje nowe badanie. Niewielu naukowców w przeszłości zbadało połączenie między błonnikiem a chorobami krążenia, wśród których jest choroba wieńcowa oraz udar, według słów autorki najnowszych prac w tej dziedzinie, dr Victorii Burley.
- Teraz jest ten pierwszy raz, kiedy rezultaty długoterminowych badań zostały zebrane razem i przeanalizowane - stwierdza dr Burley, wykładowczyni epidemiologii żywienia na University of Leeds w UK.
Burley oraz jej współpracownicy połączyli wyniki ośmiu badań przeprowadzonych od 1990 roku, które uwzględniały ponad 500 000 uczestników. Zostali oni przepytani o ilość spożywanego błonnika oraz byli obserwowani przez naukowców przez 8 - 19 lat.
Naukowcy odkryli, że ryzyko wystąpienia udaru zmniejsza się o 7 procent z każdymi 7 gramami błonnika w codziennej diecie - tak więc ci, którzy spożywali najwięcej błonnika, mieli najniższe szanse wystąpienia udaru mózgu, zgodnie z wynikami badań opublikowanymi w magazynie Stroke.
Średnio, każda Amerykanka przyjmuje ok. 13 gramów błonnika na dzień, a mężczyzna 17 gramów - są to znacznie niższe dawki, niż zaleca Institute of Medicine, czyli od 24 do 35 gramów. Dodatkowe 7 gramów może być zawarte np. w dwóch kromkach pełnoziarnistego chleba oraz w porcji owoców. Jednak nawet mniejsza ilość - chociażby 2 lub 3 dodatkowe gramy na dzień - może mieć wpływ na ryzyko wystąpienia udaru.
Zobacz również:
Średnio na rok wśród Amerykanów dochodzi do około 800 000 udarów mózgu. Jedna na 18 osób umiera z tego powodu - 130 000 na rok, jak podają centra Centers for Disease Control and Prevention. Do większości udarów dochodzi, kiedy skrzep krwi trafia do naczyń krwionośnych w mózgu.
- Udar mózgu to bardzo powszechna choroba w naszym społeczeństwie, ponieważ czynniki ryzyka stale się zwiększają - stwierdza dr Dean Sherzai, naurolog w Loma Linda University w Kalifornii, niezwiązany z tym badaniem.
Nowe wyniki badań są istotne, ponieważ w tym momencie jest niewiele sposobów leczenia oraz zapobiegania udarowi, jednak zmiany w diecie, takie jak dodanie większej ilości spożywanego błonnika, są stosunkowo łatwe do wprowadzenia.
Badanie nie brało pod uwagę różnic we wpływie poszczególnych odmian błonnika na ludzi w poszczególnych grupach wiekowych - tak więc możliwe jest, że niektórzy będą mieli więcej pożytku ze spożywania błonnika niż inni.
Wyniki badań nie dowodzą, że spożywanie błonnika bezpośrednio zapobiega udarowi. Naukowcy nie wiedzą również, dlaczego błonnik jest połączony z niższym ryzykiem udaru, mimo że mają pewne hipotezy.
Jedzenie o dużej zawartości błonnika zazwyczaj jest niskokaloryczne oraz pomaga ludziom utrzymywać odpowiednią masę ciała, co obniża ryzyko udaru. Pożywienie zawierające błonnik jest zazwyczaj bogate w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, takie jak polifenole i flawonoidy, które wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych.
- Odkrycia te powinny posłużyć do nakłonienia ludzi do uwzględniania zalecanej ilości błonnika w ich dietach - stwierdza Victoria Barley. - Chciałabym, aby błonnik wrócił do jadłospisów - często jest pomijany w dietach niskowęglowodanowych lub bezglutenowych.
Komentarze do: Błonnik obniża ryzyko udaru mózgu