Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie „Circulation” udowadniają, że dieta bogata w owoce, warzywa, zboża i ryby może pomóc osobom z chorobami serca w uniknięciu ponownego ataku serca, udaru, niewydolności serca i śmierci wskutek schorzenia. Badania przeprowadzili naukowcy z McMaster University.
„Czasami pacjenci uważają, że nie muszą przestrzegać diety od momentu, w którym leki zdążyły już obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. To błąd”, stwierdza w oświadczeniu jeden z badaczy, dr Mahshid Dehghan, dietetyk w Population Health Research Institute na McMaster University. „Modyfikacja diety przynosi korzyści, oprócz tych, które wynikają z działania aspiryny, modulatorów angiotensyny, środków zmniejszających stężenie lipidów i beta-blokerów.”
Badania przeprowadzono na grupie 31 546 osób, których średnia wieku wynosiła 66,5 roku. Wszyscy cierpieli na choroby serca lub mieli uszkodzone zakończenia nerwowe wskutek cukrzycy.
Pytano ich o produkty, które znalazły się w ich diecie w ciągu ostatniego roku – np. o to, czy pili mleko, jedli mięso, ryby itd. – oraz o styl życia – np. o to, czy palą, piją alkohol, uprawiają sport.
Zobacz również:
Za przestrzegających zdrowej dla serca diety naukowcy uznali tych badanych, którzy często spożywali owoce, warzywa, jedli więcej ryb niż czerwonego mięsa, jajek lub drobiu.
Stwierdzono, że taki sposób odżywiania zmniejsza ryzyko śmierci wskutek chorób serca o 35 procent, ponownego ataku serca – o 14 procent, zastoinowej niewydolności serca – o 28 procent, udaru – o 19 procent.
Pozytywny wpływ diety bogatej w owoce i warzywa na serce nie zaskakuje. Wcześniejsze badania również wykazywały związki między spożywaniem dużej ilości produktów rolnych a zmniejszonym ryzykiem chorób serca.
Według doniesień ABC News, badania przeprowadzone w zeszłym roku przez Oxford University pokazały, że przyjmowanie przynajmniej ośmiu porcji owoców i warzyw dziennie wiąże się z niższym o 22 procent zagrożeniem śmiercią wskutek schorzenia serca.
MyHealthNewsDaily informuje z kolei o badaniach przeprowadzonych również przez McMaster University, które dowiodły, że ludzie z genetycznie uwarunkowanym wyższym ryzykiem chorób serca, mogą przeciwdziałać tym predyspozycjom poprzez spożywanie owoców i warzyw.
Komentarze do: Bogata w owoce i warzywa dieta zmniejsza ryzyko ataku serca i udaru