Według pewnego badania, przeprowadzonego na 135 000 Chińczyków, przepytywanych na temat ich zwyczajów życiowych oraz na temat ich historii zdrowia, rośliny z rodziny kapustowatych, takie jak brokuły, kapusta oraz kalafior, mają być szczególnie korzystne, donosi American Journal of Clinical Nutrition.
Jednakże, badanie nie pozwoliło udowodnić, że jedzenie owoców i warzyw automatycznie podnosi spodziewaną długość życia.
Niektórzy specjaliści wierzą, że osoby, które jedzą ich więcej, mają bez wątpienia generalnie lepsze zwyczaje życiowe.
Zobacz również:
Warzywa z rodziny kapustowatych zawierają jednak liczne składniki odżywcze i są bardzo bogate w witaminę C oraz włókna pokarmowe. Uczestnicy omawianego badania, którzy jedli więcej takich warzyw, generalnie dłużej żyli.
Powinno się teraz przeprowadzić bardziej pogłębione badania, które być może pozwolą potwierdzić te rezultaty.
Komentarze do: Brokuły dla długowieczności