Szukaj

Brokuły mają właściwości oczyszczające organizm

Jako dzieci, wielu z nas zmuszanych było do zjedzenia wszystkich brokuł znajdujących się na talerzu. Badania z Johns Bloomber School of Public Health w Baltimore, sugerują nowe korzyści z jedzenia zielonych warzyw.

Badanie przeprowadzone zostało w jednym z najbardziej zanieczyszczonych regionów Chin. Uczestnicy mieli za zadanie spożywanie pół szklanki napoju kiełków brokułów dziennie.

Wykazano, że po regularnym spożywaniu kiełków, wydalanie benzenu i akroleiny uległy powiększeniu – są to znane substancje rakotwórcze i drażniące płuca. Badacz Johns Hopkins, zauważył, że diety bogate w warzywa kapuściane, takie jak brokuły, zmniejszają ryzyko wielu chorób przewlekłych a w tym raka.

Brokuły są bogatym źródłem glucoraphaninu, związku który wytwarza sulforafan podczas przeżuwania pokarmu. Naukowcy wyjaśniają, że sulforafan zwiększa enzymy, które poprawiają zdolność organizmu do pozbycia się zanieczyszczeń. Dlatego uczestnicy badania, wykazali znaczący wzrost poziomu wydalanego benzenu i akroleiny.

Problemy zanieczyszczenia powietrza

Według Agencji ds. Substancji Toksycznych i Rejestru Chorób, wzrost zanieczyszczenia powietrza łączy spadek funkcji płuc oraz wzrostu ataków serca. Zła jakość powietrza może również wpływać na ludzi z astmą i innymi rodzajami chorób płuc lub serca. W marcu tego roku, Medical News Today opublikowało badania Światowej Organizacji Zdrowia, które sugerowały, że 1 na 8 zgonów na świecie, jest wynikiem narażenia na zanieczyszczone powietrze. To daje średnio - 7 milionów zgonów rocznie. Z kolei w zeszłym roku, opublikowane zostały badania przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem, które klasyfikują zanieczyszczenia powietrza i cząstek stałych jako rakotwórcze dla ludzi.

Profesor John Groopman, autor badania z Johns Hopkins, mówi: - Zanieczyszczenie powietrza to skomplikowany i powszechny problem zdrowia publicznego. Aby rozwiązać ten problem kompleksowo, oprócz rozwiązań technologicznych w celu zmniejszenia regionalnych emisji zanieczyszczeń, musimy udoskonalić więdzę jako strategię obrony.

Przez 12 tygodni, zespół badawczy badał 291 uczestników, którzy żyli w wiejskiej społeczności rolniczej w prowincji Jiangsu, w Chinach. Jest to obszar oddalony około 50 km na północ od Szanghaju- silnie uprzemysłowionym rejonie kraju. W sumie było 62 mężczyzn i 223 kobiet, których wiek wahał się od 21 do 65 lat. Pobierane zostały próbki moczu oraz krwi. W celu oceny wdychanych zanieczyszczeń powietrza.

Uczestnicy badania zostali podzieleni na dwie grupy. Grupa kontrolna piła napój składający się z jałowej wody, ananasów i soku z limonki. Grupa leczona piła ten sam napój z dodatkiem rozpuszczonego proszku wykonanego z brokułów, który zawierał glucoraphanin i sulforafan. Wyniki wykazały, że w grupie leczonej nastąpił wzrost w szybkości wydalania benzemu o 61%. Poziom utrzymywał się przez kolejnych 12 dni. Ponadto, szybkość wydalania drażniącego organizm akroleinu wyniosła 23% więcej z porównaniu z grupą kontrolną w czasie badania.

Ta strategia może być także stosowana w odniesieniu do zanieczyszczonej wody i pożywienia.

Profesor Thomas Kensler, współautor badania z Johns Hopkins, mówi: - To pierwsze kroki do oszczędnych, prostych i bezpiecznych środków, które mogą zostać podjęte przez osoby narażone na długoterminowe zagrożenia płynące z zanieczyszczeń powietrza.

Naukowcy planują dalsze badania kliniczne w tym samym regionie Chin. Chcą ocenić jaka dawka jest najlepsza oraz ustalić odpowiednią częstotliwość napoju brokułów.