Być może bardzo silny środek antynowotworowy znajduje się bezpośrednio na naszym talerzu, jak pokazuje nowe badanie przeprowadzone przez uczonych z Baylor College of Medecine. Prace ukazały się w Plos One. Naukowcy odkryli, iż pewien składnik znajdowany w warzywach kapustnych, takich właśnie jak brokuły, jest w stanie zwalczać komórki białaczkowe.
Na tę chwilę tylko w laboratorium.
Składnik ten nosi nazwę sulforafan, a w przeprowadzonych doświadczeniach był w stanie zabić komórki ostrej białaczki limfoblastycznej.
Co więcej, molekuła ta zdaje się nie mieć żadnych skutków ubocznych dla zdrowych komórek.
Ostra białaczka limfoblastyczna (ALL) jest powszechna u dzieci. W 80% jest uleczalna. Jednakże, niektórzy pacjenci nie odpowiadają na leczenie, jak wyjaśnia dr Daniel Lacorazza, profesor patologii i immunologii w Baylor College of Medecine. Dlatego potrzebne są alternatywne terapie.
Zobacz również:
Należy jeszcze odnotować, iż w swoich doświadczeniach badacze posłużyli się skoncentrowaną postacią sulforafanu.
Dr Lacorazza komentuje: jedzenie warzyw kapustnych jest dobre dla zdrowia, ale nie będzie miało takiego samego efektu jak ten zaobserwowany w laboratorium.
Wcześniejsze badania wykazały, iż sulforafan jest w stanie zabijać macierzyste komórki raka piersi u myszy i w hodowlach laboratoryjnych. Zapobiega również rozrastaniu nowych komórek guza.
Inne badania, opublikowane w Clinical Epigenetics przez naukowców z Linus Pauling Institute, wykazały, iż sekret działania tej molekuły może leżeć w epigenetyce, czyli w tym, w jaki sposób dieta i toksyny mogą wpływać na kod genetyczny i ekspresję genów.
Komentarze do: Brokuły zwalczą białaczkę?