Brukselka - właściwości i wartości odżywcze
Brukselka jest rośliną powszechnie nielubianą, ze złą reputacją. Jednak jest ona idealnym przykładem pokazującym, że nie warto podążać za opinią większości. Jest niezwykle bogata w witaminy i składniki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Brukselka jest popularną odmianą kapusty głowiastej. Zazwyczaj przyrządza się ją poprzez gotowanie na parze i w wodzie. Według badania - ANDI (Aggregate Nutrient Density Index), pod względem zawartości składników odżywczych w stosunku do wartości kalorycznej, znajduje się wśród 20 najbardziej odżywczych produktów żywnościowych na świecie.
Brukselka pełna witamin i składników mineralnych
Nie jest już tajemnicą, że dzięki spożywaniu brukselki, dostarczamy naszemu organizmowi pełną gamę witamin. Wystarczy jedna porcja, aby dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 100% witaminy B-6, kwasu foliowego, potasu i manganu. Co więcej, jedna porcja tego warzywa zapewnia 195% witaminy K, oraz 125% witaminy C.
Są to niesamowite wyniki, jak na małą porcję tej, niedużych rozmiarów, odmianę kapusty. Poza wyżej wymienionymi składnikami, dostarcza do naszego organizmu witaminę: B1, B2, B5, E, H oraz takie minerały jak: miedź, żelazo, cynk, magnez, wapń, karoten, jod i wiele innych cennych składników.
Jak na zielone warzywo, posiada zaskakująco wysoką zawartość białka, które nasz organizm potrzebuje m.in. do regeneracji oraz do budowania siły i mięśni. Poza całą wymienioną paletą zalet, to małe warzywo posiada ich jeszcze wiele.
Doskonale uwidaczniają je badania USDA National Nutrient Database, z których wynika, że 99 gram brukselki zawiera zaledwie 38 kalorii, w tym 0 gram tłuszczu. Na dodatek zawiera duże ilości błonnika, który zmniejsza poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszania ryzyka wystąpienia choroby układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz również:
Pomaga w walce z chorobami
Regularne spożywanie brukselki, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu niekorzystnych problemów zdrowotnych i chorób. Wiele badań sugeruje, że zwiększenie spożycia pokarmów roślinnych, zwłaszcza tej małej kapustki zmniejsza ryzyko:
- Otyłości
- Cukrzycy
- Chorób serca
- Cukrzycy
- Raka
Brukselka walczy z rakiem, utrudniając jego rozwój lub wystąpienie u człowieka. Zaobserwowano również, że walczy z wieloma rodzajami nowotworów takich jak: czerniak, rak przełyku, prostaty i trzustki.
Zawiera również dużą ilość chlorofilu, który blokuje działania rakotwórcze. Poza walką z chorobami, poprawia naszą cerę zniszczoną przez słońce skórę oraz zwiększa ilość energii podczas dnia. Tak jak i inne zielone warzywa zawiera przeciwutleniacz, znany jako kwas a-liponowy, który obniża poziom glukozy w organizmie. Zwiększa również wrażliwość na insulinę i zapobiega zmianom wywołanym stresem oksydacyjnym u pacjentów z cukrzycą.
Poza walką z chorobami brukselka poprawia zdrowie kości. Gdy człowiekowi zaczyna brakować witaminy K, zwiększa się ryzyko wystąpienia złamań lub innych uszkodzeń kości. Jedna porcja warzywa jest zaopatrzona w dużą ilość potasu, który dobrze oddziałuje na twardość kości oraz poprawia wchłanianie wapnia, zmniejszając jednocześnie wydalenie go wraz z moczem.
Zasługuje na szczególne zainteresowanie kobiet, ponieważ dzięki związkom azotowym, które są zawarte w tym warzywie, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów narządów kobiecych. Dzieje się to za sprawą przemiany estrogenu i wydalania jego nadmiaru z organizmu. Ponad przeciętna zawartość witaminy C, pozwala utrzymywać zdrowe oczy, zapewniając zwiększoną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Jeżeli dbasz o swoje zdrowie i chciałbyś poprawić swoją dietę, brukselka powinna znaleźć się na samym szczycie twojej listy codziennych zakupów. To zielone warzywo dostarcza olbrzymią ilość składników odżywczych, odgrywających bardzo ważnych rolę w twoim organizmie. W tej sytuacji nie warto oglądać się na innych i nie warto powielać błędnych opinii o tym warzywie, ponieważ mimo specyficznego smaku, jest on niesamowicie obfity w pozytywne właściwości.
Damian Nejman
Komentarze do: Brukselka - właściwości i wartości odżywcze