Szukaj

Burger King oferuje niskotłuszczowe frytki

Restauracje szybkiej obsługi Burger King Worldwide Inc, znane między innymi ze swoich hamburgerów Whopper, ogłosiły w komunikacie podanym do wiadomości publicznej w bieżącym tygodniu, iż mają zamiar teraz wprowadzić do swojej oferty niskotłuszczowe frytki.



Dzieje się tak głównie pod wpływem nacisków wywieranych przez grupy konsumenckie na przemysł żywnościowy w Stanach Zjednoczonych, w celu wymuszenia na nim produkowania zdrowszego jedzenia.

Sieć Burger King Worldwide Inc zapowiedziała za pośrednictwem swojej strony internetowej, iż frytki te będą zawierały o 40% mniej tłuszczu i 30% mniej kalorii niż frytki oferowane przez McDonald’s (główny konkurent Burger King Worldwide).

Ponad 1/3 Amerykanów jest otyła, a leczenie chorób związanych z otyłością, takich jak cukrzyca, choroby serca i nadciśnienie, to 10% wszystkich kosztów ponoszonych przez amerykański system zdrowia, według danych Organization for Economic Co-operation and Development.


W rezultacie organizacje konsumenckie nalegają na wprowadzenie zdecydowanych zmian w żywnościowym przemyśle amerykańskim.

W ubiegłym tygodniu Michelle Obama, Pierwsza Dama Ameryki, poprosiła dyrektorów wykonawczych amerykańskich telewizji i firm spożywczych o kierowanie przekazów o zdrowej żywności ku najmłodszym Amerykanom.

Na zebraniu, które miało miejsce w Białym Domu, powiedziała: - Jeżeli jest ktoś, kto mógłby sprawić, że nasze dzieci będą jadły więcej warzyw, to tym kimś jesteście właśnie wy.

W 2011 amerykańskiej Federal Trade Commission nie udało się zmusić producentów jedzenia i napojów do podpisania zgody dotyczącej dobrowolnego przestrzegania zdrowotnych wytycznych odnośnie produktów przeznaczonych dla dzieci.

Od tamtej pory indywidualne firmy i koalicje biznesowe podjęły wiele różnych inicjatyw mających na celu zredukowanie kaloryczności ich produktów.

Komentarze do: Burger King oferuje niskotłuszczowe frytki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz