Charakterystyka kuchni włoskiej
Znana i lubiana - od lat potrawy kuchni włoskiej goszczą na naszych stołach. Polacy, zresztą jak i cały świat pokochali zapach i smak pizzy, makaronu z sosem bolognese, lasagne i oczywiście kawy espresso.
Coś z niczego?
Pomimo tego, że kuchnia włoska kojarzy nam się z różnorodnością, wedle starej, włoskiej zasady- jedno danie składa się z 4 do 8 składników. Co nie oznacza wcale monotonii i nudnego smaku, jednak o tym doskonale wiemy. Przygotowanie samego aglio olio wymaga jedynie makaronu spaghetti, czosnku i oliwy. Efekt? Raj dla podniebienia. I chyba to kochamy w kuchni włoskiej. Jednak pomimo niewielu składników, mamy do wyboru dziesiątki rodzajów makaronu, kilkanaście odmian pomidorów, szynki i mięsa.
Punto cruciale… czyli sedno sprawy
Musimy jednak pamiętać o równaniu: kuchnia włoska= dobra jakość. Jest to zasada, której nie można w żaden sposób modyfikować, gdy chcemy zjeść naprawdę włoskie danie. Niestety wiąże się to z poświęceniem dłuższego czasu na znalezienie oryginalnych, włoskich półproduktów. Z pomocą przyjdą tu książki o kuchni włoskiej używane przez najlepszych szefów kuchni. Z innych pomidorów bowiem robi się sos boloński, z innych ketchup, jeszcze inne natomiast najlepiej nadają się do sałatek.
Zobacz również:
Kuchnia włoska… czy polska?
Kuchnia włoska kojarzy nam się ze wspaniałymi kolorami i aromatycznym zapachem. Czy jednak Polacy potrafią wyczarować na talerzu prawdziwe Włochy? Komu udało się chociaż raz spróbować potraw przygotowywanych przez gospodynię na prowincji, gdzieś w małej włoskiej miejscowości, ten wie, że ten smak na długo zostaje w pamięci. Dojrzewające w słońcu pomidory, świeży makaron z najlepszych jaj, bazylia prosto z pachnącego ogrodu- na samą myśl mamy ochotę na spaghetti bolognese. W Polsce jednak pełno jest restauracji, gdzie jedyną rzeczą łączącą ten kraj z potrawami przygotowanymi w restauracji jest… jej nazwa. Nawet będąc np. w Rzymie czy Mediolanie, coraz trudniej jest znaleźć spokojne miejsce, gdzie potrawy przygotowywane są od zera, ze świeżych, nieprzemysłowo wytwarzanych półproduktów. Sława jaką cieszą się włoskie potrawy przyniosła łatwy sposób na zarobienie pieniędzy, niestety w wielu przypadkach- naszym kosztem. Płacąc za pizzę płacimy również za spulchniacze, jakimi faszerowana jest mąka, płacimy za chemię, działaniom której poddawane są warzywa, płacimy również za szynkę, której Włosi nie widzieli nigdy na oczy.
Gdzie w Polsce znaleźć prawdziwe Włochy?
Prawdziwym amatorom włoskich smaków polecamy wybierać sprawdzone restauracje. W razie wątpliwości zawsze można również zapytać, w jaki sposób i z jakich produktów przygotowywana jest dana potrawa. Dobrą alternatywą jest samodzielne pichcenie włoskich specjałów. Zrobienie makaronu w domu nie zajmuje co prawda pięciu minut, jednak mamy pewność, że będzie on znacznie lepszy od sklepowego. W końcu pamiętamy ten smak makaronu, który przygotowywała nasza mama czy babcia. A może nawet poprosimy je o pomoc w jego przygotowaniu?
Autor: Mirosław Korta
Komentarze do: Charakterystyka kuchni włoskiej (1)
Kuchnia włoska - korzyści
1Właśnie ta różnorodność i obfitość w wiele składników w kuchni, dzięki temu zawsze jest kolorowo i świeżo na talerzu :) Uwielbiam kuchnie włoską i polecam każdemu, kto lubi różnorodność na talerzu!... pokaż całość