Nowe badanie, zaprezentowane na spotkaniu naukowym The European Congress on Obesity, pokazuje, że ludzie, którzy jedzą małe śniadania, nie „nadrabiają” tego później w ciągu dnia. Rezultatem jest mniejsza ilość zjedzonych kalorii przez cały dzień.
Badanie przeprowadzili naukowcy z centrum Medical Research Council, którzy zaprosili do doświadczenia 33 otyłych kobiet i mężczyzn.
W ramach eksperymentu uczestnikom podano trzykrotnie śniadania. Jedno ze śniadań zawierało ok. 700 kalorii, inne było o 20% mniejsze, ale składało się z tych samych składników, a trzecie było bardzo małe – blisko 50% pierwszego.
W późniejszych godzinach dnia uczestnikom zaoferowano ciastka. Następnie obserwowano, co badani jedzą na lunch. Poproszono ich także o zapisywanie, co jedli przez pozostałą część dnia.
Okazało się, że uczestnicy nie zwiększyli konsumpcji w ciągu dnia po małym śniadaniu – wręcz przeciwnie, jedli znacznie mniej. W rezultacie, małe śniadanie przełożyło się na zredukowanie liczby spożytych kalorii w ciągu dnia o 270.
Zobacz również:
Susan Jebb, autorka badania, mówi: - Sugerujemy, że niewielkie redukcje w rozmiarach porcji mogą być skuteczną strategią kontroli wagi. Nie powinniśmy nie doceniać wpływu małych zmian, przede wszystkim jeżeli powtarzają się one każdego dnia.
Reasumując, naukowcy przypuszczają, że sekretem powodzenia tej strategii jest to, że zmiany w rozmiarach porcji są zbyt małe, żebyśmy mogli odczuć prawdziwy głód. A kiedy nie czujemy głodu, jemy tyle, ile powinniśmy, nie "napychając" się, aby "nadrobić" straty.
Badanie to wpisuje się w kampanię World Cancer Research Fund, która nawołuje ludzi do zmniejszenia dziennego spożycia o 100 kalorii, aby zredukować ryzyko zachorowania na raka.
100 kalorii możemy znaleźć w małym czekoladowym batonie, w garści chipsów i w małym bananie.
Otyłość przyczynia się do rozwoju 7 rodzajów raka: piersi, trzustki i jelita grubego między innymi.
Komentarze do: Chcesz schudnąć? Zacznij od mniejszych śniadań!