Niedobór mikroelementów dotyka blisko dwóch milionów ludzi na świecie. Naukowcy pracują nad metodą wzbogacającą zboża w mikroelementy. Przełomem w badaniach jest biofortyfikacja. Biofortyfikacja jest procesem, który opiera się na zwiększeniu w danym produkcie (np. w owocach, warzywach) dostępnej ilości pierwiastków mających istotne znaczenie w organizmie człowieka(np. żelaza, cynku, manganu, miedzi, jodu czy selenu).
Ciecierzyca górą
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka, witamin i mikroelementów, a także najważniejszym elementem diety ludności krajów rozwijających się.
Naukowcy wyjaśniają, że istnieje metoda, która pozwoli na zwiększenie ilości mikroelementów w ziarnie. Należy jednak przyjrzeć się procesom absorpcji, translokacji i retranslokacji nasion w glebie.
Zobacz również:
Badania wykazały, że istnieje znaczne zróżnicowanie żelaza i cynku w plazmie zarodkowej nasion ciecierzycy. Odkrycia te zachęcają do efektywnego wykorzystania zasobów genetycznych i otwierają nowe możliwości dla rozwoju strategii hodowli molekularnej, w celu zwiększenia poziomu żelaza i cynku w odmianach z ciecierzycy.
Badacze planują dalszą analizę genów zaangażowanych w absorpcję żelaza i cynku. Tymczasem linie plazmy zarodkowej, które wykazały wysokie stężenia żelaza i cynku są już wykorzystywane w celu opracowania programu hodowli odmian o zwiększonej zawartości mikroelementów.
Komentarze do: Ciecierzyca orężem biofortyfikacji