Szukaj

Co mikroby mają wspólnego z piwem?

Wszystko! Ponieważ głównym składnikiem piwa są drożdże, czyli mikroby. Każdy krok w procesie warzenia pomaga drożdżom w ich pracy, stwierdza nowo opublikowany raport FAQ: If the Yeast Ain't Happy, Ain't Nobody Happy: The Microbiology of Beer explores the synergy between microbiology and brewing beer.



Za każdym razem, gdy ktoś warzy piwo, przeprowadza w rzeczywistości eksperyment mikrobiologiczny. Jeśli warzysz piwo w domu, jesteś mikrobiologiem, mówi dr Charles Bamforth z University of California, Davis, członek grupy naukowej, która sporządziła raport.

American Academy of Microbiology zgromadziła 18 czołowych ekspertów specjalizujących się w drożdżach i piwowarstwie, aby wyjaśnili, w jaki sposób zrobienie doskonałego piwa zależy od stworzenia drożdżom idealnych warunków do pracy.


Krótko mówiąc, szczęśliwe drożdże to dobre piwo.


Raport odpowiada na 6 najczęściej zadawanych pytań:

• Co mikrobiologia ma wspólnego z piwem?

• Co jest takiego specjalnego w drożdżach piwnych?

• Czy wszystkie drożdże piwne są takie same?

• Jak jest robione piwo?

• W jaki sposób drożdże wpływają na piwo?

• Czy naprawdę wszystko zależy od drożdży?


Wszystkie odpowiedzi są proste i ograniczone do dwóch stron. Wprowadzono też ważne terminy i pojęcia, które w pełni wyjaśniono.

FAQ: Microbiology of Beer jest jednym z raportów zaprojektowanych tak, aby przybliżyć ludziom rolę mikroorganizmów w świecie, od oczyszczania plam oleju do powodowania epidemii.

Raporty tego typu są oparte są na obradach grup eksperckich, które zbierają się na jeden dzień, aby odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania dotyczące konkretnego tematu.

Komentarze do: Co mikroby mają wspólnego z piwem?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz