Co to jest cynk i gdzie możemy go znaleźć?
Obecny w kościach, w zębach, w skórze, w wątrobie, w mięśniach, a nawet we włosach, cynk (Zn, symbol chemiczny), jest to oligoelement podstawowy dla naszego organizmu. Według francuskiej agencji AFSSA (Francuska Agencja do spraw Bezpieczeństwa Produktów Żywnościowych, (Agence française de sécurité des Aliments), cynk jest zaangażowany w aktywność ponad 200 enzymów!
Ten metal o białym kolorze, lekko niebieskawy, uczestniczy głównie w zjawisku odnowy komórkowej, w bliznowaceniu ran, a także w procesie wzrastania. To dlatego każdy niedobór cynku może się przyczynić do spowolnienia wzrostu u dziecka, jak również do opóźnienia dojrzewania płciowego.
Zobacz również:
Bardzo rzadki w krajach rozwiniętych, niedobór cynku jest często związany z niedożywieniem. Czerwone mięsa, a przede wszystkim wątroba, są głównymi dostarczycielami cynku. Ale także ostrygi, tak samo zresztą jak pełne ziarna zbóż, zawierają ilości cynku, których nie wolno pominąć.
Komentarze do: Co to jest cynk i gdzie możemy go znaleźć?