Amerykańskie badanie, opublikowane w Nature Communications, informuje, iż wystarczy porcja cukru równa ¼ dziennej racji kalorycznej, aby zaszkodzić zdrowiu myszy. Prace te alarmują odnośnie zagrożeń związanych z cukrami dodanymi w jedzeniu. Wystarczy wymienić: otyłość, nadwaga, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe...
Nadmierna konsumpcja cukru często jest przyczyną tych chorób. Ale teraz naukowcy z University of Utah podkreślają, że równie groźna jest nawet niewielka konsumpcja cukru.
Badania przeprowadzone na 156 myszach laboratoryjnych pokazały, że w wyniku zastosowanej diety samice umierały dwukrotnie częściej, a u samce miały problemy z reprodukcją.
Badacze podsumowują, iż cukier dodany w stężeniach aktualnie uznawanych za bezpieczne ma poważne konsekwencje dla zdrowia ssaków.
Aby uzyskać takie rezultaty, naukowcy poddali gryzonie diecie bogatej w cukier, który prezentował 25% całkowitej dziennej dawki kalorii.
Zobacz również:
Cukier zastosowany w badaniu imitował syrop glukozowo-fruktozowy, bardzo powszechny w jedzeniu przemysłowym, takim jak ciastka czy chleb.
Dieta gryzoni pod kątem kaloryczności odpowiadała zrównoważonej diecie u człowieka, ale w której ¼ kalorii pochodzi z cukru dodanego. Te 25% odpowiada np. 3 puszkom napojów gazowanych (po 354 ml) dziennie, czyli ilości cukru powszechnie pochłanianej przez 25% Amerykanów.
Wydaje się, że cukier dodany jest w rzeczy samej cichym zabójcą. Dr James Ruff, autor badania, mówi: - Cukier może mieć szkodliwe działanie nawet u ludzi o normalnej wadze i u których badania krwi przeprowadzone w gabinecie lekarskim są normalne.
Nawet jeśli gryzonie nie utyły i nie miały objawów metabolicznych, przeprowadzone testy wykazały, że umierały wcześniej i miały mniej młodych.
Amerykanie przyznają, że potrzebne są dodatkowe badania, które pozwolą określić mechanizmy odpowiedzialne za zaobserwowane zjawiska.
Teraz zachęcają przede wszystkim do ograniczenia spożycia cukru, a przede wszystkim cukru dodanego, którego głównym źródłem są napoje i dania przetworzone. Ten cukier nie jest nam niezbędny do życia, a cukry naturalnie obecne w owocach i warzywach są o wiele lepsze dla zdrowia.
Komentarze do: Cukier dodany jest jeszcze gorszy, niż nam się wydaje