Co najmniej 3 filiżanki każdego dnia, bez dodatku cukru i mleka, mogą zdziałać cuda, chroniąc serce, wedle słów prof. Anne-Marie Roussel z uniwersytetu Joseph-Fourier w Grenoble, we Francji. Uczona ta wyniki swoich ostatnich badań zaprezentowała w trakcie Europejskich Dni organizowanych przez Francuskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Dwa badania, opublikowane w ciągu kilku ostatnich lat, pokazały, że u osób pijących herbatę regularnie, obserwuje się spadek występowania udarów mózgu o 13 – 23%.
Badacze zainteresowali się mechanizmami, które odpowiadają za taki efekt. Przestudiowali więc flawonoidy, czyli molekuły, które możemy znaleźć także w kakao (czekolada!), w czerwonym winie oraz w kawie.
Flawonoidy działają rozszerzając naszynia krwionośne, podkreśla prof. Roussel.
Herbata ma także modyfikować metabolizm śródbłonka, który formuje wewnętrzną powłokę naczyń krwionośnych i który ma znaczenie dla napięcia tętnic.
Zobacz również:
Dysfunkcje śródbłonka to pierwszy krok ku udarowi mózgu, mówi prof. Eric Bruckert z jednostki endokrynologii i prewencji chorób sercowo-naczyniowych w szpitalu Pitié-Salpêtrière w Paryżu.
Naukowcy wykazali, że niektóre produkty spożywcze pomagają usprawnić funkcje śródbłonka naczyniowego.
Prof. Bruckert mówi: jeżeli chodzi o owoce, warzywa i ryby, skutki są dość mizerne. Efekt kakao i wina jest o wiele większy, ale to herbata dzierży palmę pierwszeństwa pod tym kątem.
Nie są to wszystkie zalety herbaty, albowiem napój ten może także obniżać poziomy trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi, a nawet działać na odporność na insulinę, która oznacza, że organizm źle użytkuje cukier obecny we krwi, w związku z czym może pojawić się cukrzyca typu 2.
Przypomnijmy jeszcze, że herbata w bardzo wysokich dawkach może przyczyniać się do zakłóceń absorpcji żelaza w organizmie.
Prof. Roussel podkreśla: z przyczyny zdroworozsądkowych, lepiej nie wypijać więcej niż 1 litr herbaty dziennie. Wielcy miłośnicy tego napoju powinni także pić sok z owoców cytrusowych każdego dnia, który jest bogaty w witaminę C. Witamina ta bowiem sprzyja absorpcji żelaza.
Komentarze do: Czarna czy zielona... herbata jest dobra dla serca