Na świecie uprawia się ponad 400 rodzajów fasoli, a jej czarna odmiana jest dostępna w każdym dobrze zaopatrzonym supermarkecie i co ważne wykazuje niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu właściwości.
Badania prowadzone nad czarną fasolą dowiodły, że wywiera ona pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego, pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, a nawet przeciwdziała stanom zapalnym, chorobom serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
Pierwszym argumentem, który przemawia za wdrożeniem czarnej fasoli do codziennej diety, jest jej wysokobiałkowość. Wraz z soją i grochem tworzy ona grupę trzech roślin o najwyższej zawartości tego cennego składnika, którego w 100 g mają nawet więcej niż mięso i dlatego często są podstawą kuchni wegetariańskiej.
Co więcej, czarna fasola, a dokładniej substancje nadające jej charakterystyczny, ciemny kolor, są źródłem trzech cennych flawonoidów: petunidyny, malwidyny oraz delfinidyny. Związki te powodują wysoką aktywność antyoksydacyjną, czyli przeciwutleniającą.
Zobacz również:
Wszyscy, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów lub usprawnieniu procesu metabolizmu, powinni często sięgać po czarną fasolę. Ze względu na wysoką zawartość białka jest ona idealnym produktem, który jedzony nawet w niewielkiej ilości, potrafi szybko i na długo zaspokoić poczucie głodu. Jest także bogata w błonnik, który wspomaga trawienie i oczyszcza jelita, a nawet może przyczynić się do lepszej pracy serca. Dzieje się tak przez właściwości błonnika do obniżania poziomu cholesterolu oraz wartości odżywcze czarnej fasoli, jak kwas foliowy, potas i witaminy B6, które pozytywnie wpływają na cały układ odpornościowy.
Badania dowiodły, że ta z pozoru zwyczajna i powszechna roślina, dzięki swojemu bogatemu składowi, ma właściwości zmniejszające ryzyko występowania nowotworów jelita grubego. Zawiera bowiem skrobię odporną na trawienie i organizm, aby sobie z nią poradzić, zmuszony jest do wyprodukowania związków, pomagających mu w tym procesie, a te przy okazji obniżają prawdopodobieństwa zachorowania na raka.
Okazje się, że nie zawsze konieczne jest wspomaganie organizmu sztucznymi suplementami diety i witaminami w tabletkach. Cenne składniki odżywcze i związki przeciwdziałające wielu groźnym chorobom, można znaleźć na sklepowych półkach w postaci smacznych i niedrogich produktów roślinnych, takich jak czarna fasola.
Opracowała: Natalia Kocoń
Komentarze do: Czarna fasola posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych