Szukaj

Czarna herbata może wpływać na niższe ryzyko cukrzycy

Badacze z Data Mining International w Szwajcarii odkryli, że poziom cukrzycy jest niższy w krajach, gdzie pije się więcej tego napoju. Być może jest jeszcze za wcześnie, aby stwierdzić, że czarna herbata może faktycznie chronić przed cukrzycą, ale "wyniki są zgodne z wcześniejszymi badaniami, które również na to wskazywały" - twierdzi badacz dr Ariel Beresniak.



The New York Daily News wyjaśnił niektóre zastrzeżenia wynikające z badania:

Na przykład, jakość i spójność prowadzonej dokumentacji wśród analizowanych 50 krajów może się różnić, zaś wyniki na poziomie populacji nie muszą być spójne z wynikami na poziomie jednostki.

Badanie objęło dane dotyczące spożycia czarnej herbaty i stopy cukrzycy z 50 krajów objętych World Health Survey w 2009 roku. Naukowcy przyjrzeli się takim chorobom jak cukrzyca, choroby serca, rak, choroby układu oddechowego i choroby zakaźne.


Naukowcy odkryli, że w krajach o najwyższym wskaźniku konsumpcji czarnej herbaty - jak Irlandia, gdzie każda osoba spożywa jej średnio około 2 kilogramów rocznie, a także Wielka Brytania i Turcja  - były najniższe poziomy występowania cukrzycy.

Do krajów o najniższym stopniu konsumpcji tej herbaty zalicza się: Meksyk, Maroko, Brazylię, Chiny i Koreę Południową.

Nie znaleziono natomiast powiązania pomiędzy piciem czarnej herbaty a innymi chorobami.

Komentarze do: Czarna herbata może wpływać na niższe ryzyko cukrzycy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz