Badacze z Data Mining International w Szwajcarii odkryli, że poziom cukrzycy jest niższy w krajach, gdzie pije się więcej tego napoju. Być może jest jeszcze za wcześnie, aby stwierdzić, że czarna herbata może faktycznie chronić przed cukrzycą, ale "wyniki są zgodne z wcześniejszymi badaniami, które również na to wskazywały" - twierdzi badacz dr Ariel Beresniak.
The New York Daily News wyjaśnił niektóre zastrzeżenia wynikające z badania:
Na przykład, jakość i spójność prowadzonej dokumentacji wśród analizowanych 50 krajów może się różnić, zaś wyniki na poziomie populacji nie muszą być spójne z wynikami na poziomie jednostki.
Badanie objęło dane dotyczące spożycia czarnej herbaty i stopy cukrzycy z 50 krajów objętych World Health Survey w 2009 roku. Naukowcy przyjrzeli się takim chorobom jak cukrzyca, choroby serca, rak, choroby układu oddechowego i choroby zakaźne.
Zobacz również:
Naukowcy odkryli, że w krajach o najwyższym wskaźniku konsumpcji czarnej herbaty - jak Irlandia, gdzie każda osoba spożywa jej średnio około 2 kilogramów rocznie, a także Wielka Brytania i Turcja - były najniższe poziomy występowania cukrzycy.
Do krajów o najniższym stopniu konsumpcji tej herbaty zalicza się: Meksyk, Maroko, Brazylię, Chiny i Koreę Południową.
Nie znaleziono natomiast powiązania pomiędzy piciem czarnej herbaty a innymi chorobami.
Komentarze do: Czarna herbata może wpływać na niższe ryzyko cukrzycy